Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt zakt de prijs voor een megawattuur gas maandagochtend fors, met meer dan 10 procent tot onder de 60 euro. Dat is het laagste niveau sinds september 2021. Sinds begin dit jaar is de prijs al 22 procent gedaald en sinds december is hij meer dan gehalveerd.

De temperaturen liggen deze week nochtans iets lager dan normaal. Er is evenwel optimisme dat Europa de winter doorkomt zonder gastekorten of extreme prijspieken. De voorraden dienden amper te worden aangesproken dankzij milde temperaturen en de aanvoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) ter vervanging van Russisch pijpleidinggas. Ook blijken de voorraden in China vol te zitten, waardoor schepen met lng richting Europa kunnen varen.

Dat neemt niet weg dat de prijs van aardgas nog steeds dubbel zo hoog ligt als het gemiddelde voor deze periode van de voorbije vijf jaar.

Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt zakt de prijs voor een megawattuur gas maandagochtend fors, met meer dan 10 procent tot onder de 60 euro. Dat is het laagste niveau sinds september 2021. Sinds begin dit jaar is de prijs al 22 procent gedaald en sinds december is hij meer dan gehalveerd. De temperaturen liggen deze week nochtans iets lager dan normaal. Er is evenwel optimisme dat Europa de winter doorkomt zonder gastekorten of extreme prijspieken. De voorraden dienden amper te worden aangesproken dankzij milde temperaturen en de aanvoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) ter vervanging van Russisch pijpleidinggas. Ook blijken de voorraden in China vol te zitten, waardoor schepen met lng richting Europa kunnen varen. Dat neemt niet weg dat de prijs van aardgas nog steeds dubbel zo hoog ligt als het gemiddelde voor deze periode van de voorbije vijf jaar.