Europese gasprijs zakt naar laagste peil in drie maanden tijd

© Reuters

De prijs voor aardgas in Europa is woensdag gedaald naar het laagste niveau in drie maanden tijd, na verklaringen van de Russische president Vladimir Poetin dat hij nog steeds een diplomatieke uitweg uit de crisis rond Oekraïne ziet.

Na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz liet Poetin dinsdag verstaan dat een diplomatieke uitweg uit de crisis rond Oekraïne nog mogelijk is. Moskou kondigde ook een gedeeltelijke terugtrekking van Russische troepen aan de grens met Oekraïne aan. Kanselier Scholz kreeg ook de boodschap dat Rusland een betrouwbare energieleverancier is en blijft.

De verschillende verklaringen halen de druk wat van de ketel op de gasmarkt, en doen de prijzen dalen. Dinsdag was er na de aankondiging van de gedeeltelijke Russische terugtrekking een daling van de Europese gasprijs met bijna 10 procent. Ook woensdagochtend daalde de prijs van een megawattuur gas verder op de Nederlandse termijnmarkt – toonaangevend voor Europa – naar 67 euro. Dat is het laagste prijsniveau sinds begin november. Ook de prijzen voor elektriciteit daalden. Relatief milde temperaturen voor de tijd van het jaar en veel wind drukken de stroomprijzen.

Partner Content