2017 lijkt op economisch vlak een meevaller te worden. In de lente raamde de Europese Commissie de groei van de eurozone nog op 1,7 procent.

Dat kan nu, onder meer dankzij de sterke private consumptie, de wereldwijde groei en de gunstige financieringsvoorwaarden, opgekrikt worden tot 2,2 procent.

Meer groei

Ook voor 2018 en 2019 schroeft de Commissie de groeiverwachtingen op. De economieën van de eurolanden zouden dan respectievelijk 2,1 en 1,9 procent groter worden.

"We krijgen goed nieuws op vele fronten. Er worden meer jobs gecreëerd, de investeringen nemen toe en de openbare financiën sterken aan", verduidelijkt eurocommissaris Pierre Moscovici.

Werkloosheid

Moscovici erkent wel dat de werkloosheid vooral in het zuiden van Europa nog steeds hoog blijft en dat de lonen maar in beperkte mate toenemen. Toch zakt de werkloosheid in de eurozone dankzij de sterke economische groei tot 9,1 procent, het laagste peil sinds 2009.

Ook de openbare financiën van de eurolanden staan er beter voor. Het gemiddelde begrotingstekort daalt tot 1,1 procent en de schuld tot 89,3 procent en die neerwaartse trend zou zich de komende twee jaar doorzetten.

België

Volgens de Europese prognoses zou de Belgische economie dit jaar met 1,7 procent toenemen. Voor de komende twee jaar wordt een groeicijfer van respectievelijk 1,8 en 1,7 procent verwacht. Daarmee is Europa optimisticher dan de Belgische regering, die voor 2018 rekent op een toename van het bbp met 1,7 procent.

Als gevolg van de hoge energieprijzen ligt de inflatie in België (2,2 procent) dit jaar beduidend hoger dan in de rest van de eurozone (1,5 procent), maar verwacht wordt dat die kloof de komende jaren kleiner wordt.

Het Belgische begrotingstekort wordt dit jaar ingeschaald op 1,5 procent, en op 1,4 en 1,5 procent in 2018 en 2019. Het structurele begrotingstekort zou dit jaar eveneens uitkomen op 1,5 procent, volgend jaar stabiel blijven en in 2019 opnieuw stijgen tot 1,7 procent. Volgens de huidige prognoses krimpt de Belgische schuldenberg dit jaar tot 103,8 procent en tot 101,2 procent in 2019.

2017 lijkt op economisch vlak een meevaller te worden. In de lente raamde de Europese Commissie de groei van de eurozone nog op 1,7 procent. Dat kan nu, onder meer dankzij de sterke private consumptie, de wereldwijde groei en de gunstige financieringsvoorwaarden, opgekrikt worden tot 2,2 procent. Ook voor 2018 en 2019 schroeft de Commissie de groeiverwachtingen op. De economieën van de eurolanden zouden dan respectievelijk 2,1 en 1,9 procent groter worden. "We krijgen goed nieuws op vele fronten. Er worden meer jobs gecreëerd, de investeringen nemen toe en de openbare financiën sterken aan", verduidelijkt eurocommissaris Pierre Moscovici. Moscovici erkent wel dat de werkloosheid vooral in het zuiden van Europa nog steeds hoog blijft en dat de lonen maar in beperkte mate toenemen. Toch zakt de werkloosheid in de eurozone dankzij de sterke economische groei tot 9,1 procent, het laagste peil sinds 2009. Ook de openbare financiën van de eurolanden staan er beter voor. Het gemiddelde begrotingstekort daalt tot 1,1 procent en de schuld tot 89,3 procent en die neerwaartse trend zou zich de komende twee jaar doorzetten. Volgens de Europese prognoses zou de Belgische economie dit jaar met 1,7 procent toenemen. Voor de komende twee jaar wordt een groeicijfer van respectievelijk 1,8 en 1,7 procent verwacht. Daarmee is Europa optimisticher dan de Belgische regering, die voor 2018 rekent op een toename van het bbp met 1,7 procent.Als gevolg van de hoge energieprijzen ligt de inflatie in België (2,2 procent) dit jaar beduidend hoger dan in de rest van de eurozone (1,5 procent), maar verwacht wordt dat die kloof de komende jaren kleiner wordt. Het Belgische begrotingstekort wordt dit jaar ingeschaald op 1,5 procent, en op 1,4 en 1,5 procent in 2018 en 2019. Het structurele begrotingstekort zou dit jaar eveneens uitkomen op 1,5 procent, volgend jaar stabiel blijven en in 2019 opnieuw stijgen tot 1,7 procent. Volgens de huidige prognoses krimpt de Belgische schuldenberg dit jaar tot 103,8 procent en tot 101,2 procent in 2019.