De Commissie vreest voor de impact op het economisch herstel in Europa. "Wij denken dat de euro op dit moment een disproportioneel deel van de herschikking van de wisselkoersen draagt en dat zou het economische herstel en de export kunnen beïnvloeden", zei de woordvoerder van eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn.

De euro is de voorbije weken weer enorm in waarde gestegen. Donderdag brak de Europese eenheidsmunt door de grens van 1,40 dollar. Ook de Chinese yuan blijft volgens de Europeanen ondergewaardeerd. De in verhouding hoge koers van de euro maakt de Europese export duurder.

De Europeanen pleitten woensdag bij de Chinese premier Wen Jiabao voor een meer flexibele koers van de yuan, maar Wen liet meteen verstaan dat politieke druk weinig effect zal sorteren.

De monetaire schermutselingen domineren de bijeenkomst van de ministers van Financiën en de gouverneurs van de centrale banken in Washington, waar dit weekeinde een bijeenkomst van de G7 en een vergadering van het Internationaal Monetair Fonds op de agenda staan.

De Commissie vreest voor de impact op het economisch herstel in Europa. "Wij denken dat de euro op dit moment een disproportioneel deel van de herschikking van de wisselkoersen draagt en dat zou het economische herstel en de export kunnen beïnvloeden", zei de woordvoerder van eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn. De euro is de voorbije weken weer enorm in waarde gestegen. Donderdag brak de Europese eenheidsmunt door de grens van 1,40 dollar. Ook de Chinese yuan blijft volgens de Europeanen ondergewaardeerd. De in verhouding hoge koers van de euro maakt de Europese export duurder. De Europeanen pleitten woensdag bij de Chinese premier Wen Jiabao voor een meer flexibele koers van de yuan, maar Wen liet meteen verstaan dat politieke druk weinig effect zal sorteren. De monetaire schermutselingen domineren de bijeenkomst van de ministers van Financiën en de gouverneurs van de centrale banken in Washington, waar dit weekeinde een bijeenkomst van de G7 en een vergadering van het Internationaal Monetair Fonds op de agenda staan.