Het Europees Parlement moest zich woensdag 9 maart uitspreken over het voorstel om het transport van europarlementsleden in Brussel en Straatsburg wat comfortabeler te maken. Het gaat om een extra budget van 3,7 miljoen euro, meldt de nieuwssite Politico. Maar woensdag werd er niet gestemd, nadat bleek dat het plan niet in goede aarde viel bij een aantal parlementsleden. De stemming wordt uitgesteld.

Het was de bedoeling dat het Europees Parlement een eigen limodienst zou krijgen. Dat betekent dat er wagens moeten worden aangekocht en chauffeurs moeten worden aangeworven. Uiteindelijk zouden de chauffeurs de europarlementsleden veilig en comfortabel door de straten van Brussel en Straatsburg loodsen.

Vandaag wordt het vervoer van de parlementsleden via een aanbestedingsprocedure geregeld door een extern bedrijf.

Het voorstel houdt in dat het Europees Parlement 110 fulltime chauffeurs aanwerft.

Op die manier komt er jaarlijks omgerekend 3,7 miljoen euro aan transportkosten bij, bovenop het transportbudget dat op dit moment 6,8 miljoen euro bedraagt. Politico meldt dat enkel de uniformen van de bestuurders al 116.000 euro kosten. Wordt het plan goedgekeurd - wat lang niet zeker is -, dan loopt het jaarlijkse bedrag voor het transport van de europarlementsleden op tot 10,5 miljoen euro.

Argument? Volgens Klaus Welle, secretaris-generaal van het Parlement, zitten de parlementsleden vaak alleen in de auto met de bestuurder en ' bovendien hebben ze vaak vertrouwelijke documenten bij zich'.

Maar er luidt kritiek binnen de muren van het Parlement. Politico noteerde de aanmerkingen van een anoniem parlementslid, dat het plan omschreef als 'helemaal Klaus Welle'. "Eerst hebben ze van de veiligheidsdienst een interne dienst gemaakt, en nu willen ze een eigen chauffeurdienst." De anonieme bron vraagt zich af waarom de parlementsleden een wagen met chauffeur nodig hebben: "Kunnen ze niet een taxi nemen, zoals iedereen? "

De eurosceptische Nigel Farage van de Britse Independence Party ziet in het 'buitensporig spendeergedrag' van het Parlement een reden voor het VK om uit de Europese Unie (brexit) te stappen.

"Als de gewone belastingbetalers zouden weten hoe hun geld wordt verpild in Brussel, dan kwamen ze naar hier om deze plaats vol walging met de grond gelijk te maken", aldus Farage in een reactie.

Het voorstel maakt deel uit van de begroting 2017, en moet zowel door de begrotingscommissie als alle leden van het Europees Parlement worden goedgekeurd.

(BO)

Het Europees Parlement moest zich woensdag 9 maart uitspreken over het voorstel om het transport van europarlementsleden in Brussel en Straatsburg wat comfortabeler te maken. Het gaat om een extra budget van 3,7 miljoen euro, meldt de nieuwssite Politico. Maar woensdag werd er niet gestemd, nadat bleek dat het plan niet in goede aarde viel bij een aantal parlementsleden. De stemming wordt uitgesteld.Het was de bedoeling dat het Europees Parlement een eigen limodienst zou krijgen. Dat betekent dat er wagens moeten worden aangekocht en chauffeurs moeten worden aangeworven. Uiteindelijk zouden de chauffeurs de europarlementsleden veilig en comfortabel door de straten van Brussel en Straatsburg loodsen. Vandaag wordt het vervoer van de parlementsleden via een aanbestedingsprocedure geregeld door een extern bedrijf.Het voorstel houdt in dat het Europees Parlement 110 fulltime chauffeurs aanwerft.Op die manier komt er jaarlijks omgerekend 3,7 miljoen euro aan transportkosten bij, bovenop het transportbudget dat op dit moment 6,8 miljoen euro bedraagt. Politico meldt dat enkel de uniformen van de bestuurders al 116.000 euro kosten. Wordt het plan goedgekeurd - wat lang niet zeker is -, dan loopt het jaarlijkse bedrag voor het transport van de europarlementsleden op tot 10,5 miljoen euro.Argument? Volgens Klaus Welle, secretaris-generaal van het Parlement, zitten de parlementsleden vaak alleen in de auto met de bestuurder en ' bovendien hebben ze vaak vertrouwelijke documenten bij zich'.Maar er luidt kritiek binnen de muren van het Parlement. Politico noteerde de aanmerkingen van een anoniem parlementslid, dat het plan omschreef als 'helemaal Klaus Welle'. "Eerst hebben ze van de veiligheidsdienst een interne dienst gemaakt, en nu willen ze een eigen chauffeurdienst." De anonieme bron vraagt zich af waarom de parlementsleden een wagen met chauffeur nodig hebben: "Kunnen ze niet een taxi nemen, zoals iedereen? "De eurosceptische Nigel Farage van de Britse Independence Party ziet in het 'buitensporig spendeergedrag' van het Parlement een reden voor het VK om uit de Europese Unie (brexit) te stappen."Als de gewone belastingbetalers zouden weten hoe hun geld wordt verpild in Brussel, dan kwamen ze naar hier om deze plaats vol walging met de grond gelijk te maken", aldus Farage in een reactie.Het voorstel maakt deel uit van de begroting 2017, en moet zowel door de begrotingscommissie als alle leden van het Europees Parlement worden goedgekeurd. (BO)