"Er wordt niets in vraag gesteld. Tegen midden mei zullen we de kritische massa aan fondsen hebben", zei de woordvoerder van eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn dinsdag. Hij herinnerde eraan dat de ministers van Financiën van de eurolanden zondag unaniem besloten om de komende drie jaar samen met het Internationaal Monetair Fonds 110 miljard euro te lenen aan Griekenland.

De Slovaakse premier Robert Fico had maandag laten verstaan dat de Slovaakse bijdrage niet meteen vrijgemaakt wordt. Fico eist dat het Griekse parlement eerst het licht op groen zet voor de gevraagde bezuinigingsmaatregelen, maar hij heeft grote twijfels.

"Ik vertrouw de Grieken niet. Persoonlijk denk ik niet dat het Griekse parlement in staat zal zijn om het bezuinigingsprogramma goed te keuren", verklaarde de premier.

In Slovakije zijn verkiezingen in aantocht en dreigt het parlement voor moeilijkheden te zorgen. Ook in landen als Duitsland en Oostenrijk is de publieke opinie kritisch. De Oostenrijkse minister van Financiën Josef Proell drong er alvast bij de Griekse politici op aan hun kiezers de ernst van de zaak duidelijk te maken. "Het geduld van mezelf en de rest van Europa raakt op wanneer ik de protestgolf in Griekenland aanschouw", zei Proell.

De enveloppe van de eurolanden en het IMF is opgedeeld in schijven. De vrijmaking van de schijven is gekoppeld aan de timing van de afbetaling van de Griekse schuldenberg. Tegen midden mei moet Athene een eerste omvangrijke schuldaflossing financieren. De eurolanden maken de fondsen echter ook afhankelijk van de realisatie van het bezuinigingsprogramma.

Het is volgens Europese bronnen niet noodzakelijk dat alle eurolanden hun nationale procedures hebben afgerond om een eerste schijf vrij te maken. Dinsdagochtend keurde het Franse parlement de lening voor Griekenland goed. In België zou de Kamer donderdag het licht op groen zetten.

"Er wordt niets in vraag gesteld. Tegen midden mei zullen we de kritische massa aan fondsen hebben", zei de woordvoerder van eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn dinsdag. Hij herinnerde eraan dat de ministers van Financiën van de eurolanden zondag unaniem besloten om de komende drie jaar samen met het Internationaal Monetair Fonds 110 miljard euro te lenen aan Griekenland. De Slovaakse premier Robert Fico had maandag laten verstaan dat de Slovaakse bijdrage niet meteen vrijgemaakt wordt. Fico eist dat het Griekse parlement eerst het licht op groen zet voor de gevraagde bezuinigingsmaatregelen, maar hij heeft grote twijfels. "Ik vertrouw de Grieken niet. Persoonlijk denk ik niet dat het Griekse parlement in staat zal zijn om het bezuinigingsprogramma goed te keuren", verklaarde de premier. In Slovakije zijn verkiezingen in aantocht en dreigt het parlement voor moeilijkheden te zorgen. Ook in landen als Duitsland en Oostenrijk is de publieke opinie kritisch. De Oostenrijkse minister van Financiën Josef Proell drong er alvast bij de Griekse politici op aan hun kiezers de ernst van de zaak duidelijk te maken. "Het geduld van mezelf en de rest van Europa raakt op wanneer ik de protestgolf in Griekenland aanschouw", zei Proell. De enveloppe van de eurolanden en het IMF is opgedeeld in schijven. De vrijmaking van de schijven is gekoppeld aan de timing van de afbetaling van de Griekse schuldenberg. Tegen midden mei moet Athene een eerste omvangrijke schuldaflossing financieren. De eurolanden maken de fondsen echter ook afhankelijk van de realisatie van het bezuinigingsprogramma.Het is volgens Europese bronnen niet noodzakelijk dat alle eurolanden hun nationale procedures hebben afgerond om een eerste schijf vrij te maken. Dinsdagochtend keurde het Franse parlement de lening voor Griekenland goed. In België zou de Kamer donderdag het licht op groen zetten.