De Europese Commissie dringt er bij de EU-lidstaten op aan hun krachten te bundelen in de strijd tegen belastingontduiking. Aanleiding is de zogenaamde 'offshore'-lijst die uitlekt.

Op de aangekondigde lijst met duizenden offshore-bedrijven wilde de Commissie evenwel nog geen commentaar geven.

Woordvoerder van de Commissie Olivier Bailly benadrukte wel dat de Europese Commissie 'een duidelijk standpunt heeft over fiscale fraude in het algemeen". Die fraude zou Europa jaarlijks 'meer dan 1.000 miljard euro' kosten.

In december stelde het dagelijks bestuur de lidstaten nog een reeks maatregelen voor, maar het blijft voorlopig wachten op een akkoord van de lidstaten.

Concreet werkte de Commissie een pakket met een dertigtal maatregelen uit. Die omvatten onder meer een gedeelde definitie van belastingsparadijzen en versterkte belastingsverdragen om de grijze zones uit het systeem te halen.

Op de vraag of ook lidstaat Luxemburg een belastingparadijs is, gaf woordvoerder Bailly geen rechtstreeks antwoord. Hij bracht slechts in herinnering dat de regels rond de uitwisseling van bankgegevens voor alle lidstaten 'zeer duidelijk zijn'. (AFP/BO)

De Europese Commissie dringt er bij de EU-lidstaten op aan hun krachten te bundelen in de strijd tegen belastingontduiking. Aanleiding is de zogenaamde 'offshore'-lijst die uitlekt. Op de aangekondigde lijst met duizenden offshore-bedrijven wilde de Commissie evenwel nog geen commentaar geven.Woordvoerder van de Commissie Olivier Bailly benadrukte wel dat de Europese Commissie 'een duidelijk standpunt heeft over fiscale fraude in het algemeen". Die fraude zou Europa jaarlijks 'meer dan 1.000 miljard euro' kosten. In december stelde het dagelijks bestuur de lidstaten nog een reeks maatregelen voor, maar het blijft voorlopig wachten op een akkoord van de lidstaten. Concreet werkte de Commissie een pakket met een dertigtal maatregelen uit. Die omvatten onder meer een gedeelde definitie van belastingsparadijzen en versterkte belastingsverdragen om de grijze zones uit het systeem te halen. Op de vraag of ook lidstaat Luxemburg een belastingparadijs is, gaf woordvoerder Bailly geen rechtstreeks antwoord. Hij bracht slechts in herinnering dat de regels rond de uitwisseling van bankgegevens voor alle lidstaten 'zeer duidelijk zijn'. (AFP/BO)