De Belgische rulingdienst sluit al jaren in het grootste geheim fiscale akkoorden met tientallen multinationale bedrijven. Europees commissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia vraagt ons land tekst en uitleg over dat systeem.

Dat meldt De Tijd. Een formeel onderzoek is het nog niet, maar Almunia is beducht voor discriminatie: het Belgische belastingvoordeel wordt toegekend 'op een selectieve basis'. Zo'n behandeling 'à la tête du client' is in strijd met het vrij verkeer van kapitaal in Europa en het vervalst de concurrentie tussen lidstaten, is te horen.

Geheim De rulingdienst, een onafhankelijk dienst bij de federale overheidsdienst Financiën, kan op basis van artikel 185 van het Wetboek van Inkomstenbelasting individuele belastingvoordelen geven aan multinationale bedrijven die hun internationale winst in België boeken. Dat is gunstig voor ons land, maar nadelig voor de landen waar de multinationals zo belastingen ontlopen.

Het systeem is al tien jaar geleden ingevoerd door toenmalig minister van Financiën Didier Reynders (MR). Maar de overeenkomsten die de rulingdienst sluit met multinationale bedrijven zijn helemaal niet transparant. Europa onderzoekt in meerdere landen dit soort sluipwegen. (Belga/KVDA)

De Belgische rulingdienst sluit al jaren in het grootste geheim fiscale akkoorden met tientallen multinationale bedrijven. Europees commissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia vraagt ons land tekst en uitleg over dat systeem. Dat meldt De Tijd. Een formeel onderzoek is het nog niet, maar Almunia is beducht voor discriminatie: het Belgische belastingvoordeel wordt toegekend 'op een selectieve basis'. Zo'n behandeling 'à la tête du client' is in strijd met het vrij verkeer van kapitaal in Europa en het vervalst de concurrentie tussen lidstaten, is te horen. Geheim De rulingdienst, een onafhankelijk dienst bij de federale overheidsdienst Financiën, kan op basis van artikel 185 van het Wetboek van Inkomstenbelasting individuele belastingvoordelen geven aan multinationale bedrijven die hun internationale winst in België boeken. Dat is gunstig voor ons land, maar nadelig voor de landen waar de multinationals zo belastingen ontlopen. Het systeem is al tien jaar geleden ingevoerd door toenmalig minister van Financiën Didier Reynders (MR). Maar de overeenkomsten die de rulingdienst sluit met multinationale bedrijven zijn helemaal niet transparant. Europa onderzoekt in meerdere landen dit soort sluipwegen. (Belga/KVDA)