Drie internationale kredietverleners hebben zich bereid verklaard 4 miljard euro vrij te maken voor een nieuwe gasleiding naar Europa via Turkije, de zogenaamde 'Nabucco'-pijpleiding.

De Europese Unie wil graag kunnen rekenen op een nieuwe gasleiding, omdat ze minder afhankelijk wil zijn van een handvol gasleveranciers. Op dit moment is Rusland veruit de belangrijkste leverancier.

De nieuwe Nabucco-leiding moet Europa verzekeren van gas uit de Kaukasus en Irak. De pijpleiding zal tot stand komen door een samenwerking tussen zes bedrijven en drie grote kredietverleners. In totaal wordt er 2 miljard euro geleend door de Europese Investeringsbank, 1,2 miljard door de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en 800 miljoen door de International Finance Corporation (IFC), een afdeling van de Wereldbank.

De totale kost van het project wordt geschat op 7,9 miljard euro. De ontwikkeling van het project verloopt langzaam, wat te maken heeft met de garanties die gasleveranciers eisen rond de betaling van het project, terwijl de initiatiefnemers zekerheid willen rond de beschikbaarheid van gas.

Volgens de huidige planning start de bouw in 2012. De leiding zou van het oosten van Turkije door Bulgarije, Roemenië en Hongarije naar Oostenrijk lopen.

Drie internationale kredietverleners hebben zich bereid verklaard 4 miljard euro vrij te maken voor een nieuwe gasleiding naar Europa via Turkije, de zogenaamde 'Nabucco'-pijpleiding. De Europese Unie wil graag kunnen rekenen op een nieuwe gasleiding, omdat ze minder afhankelijk wil zijn van een handvol gasleveranciers. Op dit moment is Rusland veruit de belangrijkste leverancier. De nieuwe Nabucco-leiding moet Europa verzekeren van gas uit de Kaukasus en Irak. De pijpleiding zal tot stand komen door een samenwerking tussen zes bedrijven en drie grote kredietverleners. In totaal wordt er 2 miljard euro geleend door de Europese Investeringsbank, 1,2 miljard door de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en 800 miljoen door de International Finance Corporation (IFC), een afdeling van de Wereldbank. De totale kost van het project wordt geschat op 7,9 miljard euro. De ontwikkeling van het project verloopt langzaam, wat te maken heeft met de garanties die gasleveranciers eisen rond de betaling van het project, terwijl de initiatiefnemers zekerheid willen rond de beschikbaarheid van gas. Volgens de huidige planning start de bouw in 2012. De leiding zou van het oosten van Turkije door Bulgarije, Roemenië en Hongarije naar Oostenrijk lopen.