Deze oproep werd gedaan na het telefonisch overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden en de rest van de Unie.

In de persverklaring die na afloop werd uitgegeven roept de EU de G20-lidstaten en andere financieel sterke landen op om de inspanningen die gedaan worden voor het behouden van wereldwijde financiële stabiliteit te ondersteunen. Dat kunnen deze landen doen door meer geld ter beschikking te stellen aan het IMF, dat dit kan gebruiken om "wereldwijde financiële leemte in te vullen".

De EU zou zelf 150 miljard euro aan het IMF ter beschikking stellen, onder de vorm van bilaterale leningen, zo werd afgesproken. De grootste bijdrage komt van Duitsland (41,5 miljard euro), terwijl België 9,99 miljard euro op tafel zou leggen.

Dwarsliggers

Maar sommige landen liggen dwars, in het bijzonder het Verenigd Koninkrijk. Dat land weigerde opnieuw voor 30 miljard euro bij te springen, zogenaamd omdat er geen globaal akkoord is.

Er zijn nog meer dissidente stemmen te horen. Bulgarije verklaarde "niet bereid te zijn niet-gedisciplineerde landen te helpen financieren" en Tsjechië zegt nog te twijfelen. Slechts drie niet-eurolanden zullen dus zeker bijdragen: Zweden, Denemarken en Polen. (Belga/EE)

Deze oproep werd gedaan na het telefonisch overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden en de rest van de Unie. In de persverklaring die na afloop werd uitgegeven roept de EU de G20-lidstaten en andere financieel sterke landen op om de inspanningen die gedaan worden voor het behouden van wereldwijde financiële stabiliteit te ondersteunen. Dat kunnen deze landen doen door meer geld ter beschikking te stellen aan het IMF, dat dit kan gebruiken om "wereldwijde financiële leemte in te vullen". De EU zou zelf 150 miljard euro aan het IMF ter beschikking stellen, onder de vorm van bilaterale leningen, zo werd afgesproken. De grootste bijdrage komt van Duitsland (41,5 miljard euro), terwijl België 9,99 miljard euro op tafel zou leggen. Dwarsliggers Maar sommige landen liggen dwars, in het bijzonder het Verenigd Koninkrijk. Dat land weigerde opnieuw voor 30 miljard euro bij te springen, zogenaamd omdat er geen globaal akkoord is. Er zijn nog meer dissidente stemmen te horen. Bulgarije verklaarde "niet bereid te zijn niet-gedisciplineerde landen te helpen financieren" en Tsjechië zegt nog te twijfelen. Slechts drie niet-eurolanden zullen dus zeker bijdragen: Zweden, Denemarken en Polen. (Belga/EE)