De ministers van Financiën van de eurozone beraden zich op 3 juli op een uitzonderlijke bijeenkomst over de vrijmaking van vers geld voor Griekenland. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker maandag aangekondigd na afloop van een bijeenkomst van de zeventien eurolanden.

Nog even wachten op 12 miljard euro

De ministers besloten in Luxemburg om de beslissing over de uitbetaling van een nieuwe schijf van 12 miljard euro aan Griekenland te verdagen tot begin juli. Griekenland moet tegen midden juli schulden afbetalen en heeft dringend geld nodig, maar de ministers koppelen de uitbetaling aan de goedkeuring van een besparings- en privatiseringsprogramma in het Griekse parlement eind deze maand.

Intussen legt de Griekse regering in overleg met de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank de laatste hand aan het programma. Een nieuwe internationale missie wordt dinsdag in Athene verwacht, onder meer om te vergewissen dat beide partijen "exact dezelfde lezing hebben van de tekst die naar het parlement wordt gestuurd", zo stelde eurocommissaris Olli Rehn.

Juncker herhaalde nogmaals dat de goedkeuring van het programma "ultra-noodzakelijk" is. Op zondagavond 3 juli komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen om de Griekse situatie te evalueren. Dan zouden ook de krachtlijnen van een tweede pakket leningen vastgelegd worden.

Zwaar besparingsprogramma

Aan een Griekse verwerping van het programma wil voorlopig niemand denken. "Ik ben ervan overtuigd dat Griekenland het nodige zal doen, anders...", zo liet ook Juncker in het midden wat er moet gebeuren indien de Grieken de zware besparingen en het helse privatiseringsritme niet kunnen slikken. (Belga)

De ministers van Financiën van de eurozone beraden zich op 3 juli op een uitzonderlijke bijeenkomst over de vrijmaking van vers geld voor Griekenland. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker maandag aangekondigd na afloop van een bijeenkomst van de zeventien eurolanden. Nog even wachten op 12 miljard euro De ministers besloten in Luxemburg om de beslissing over de uitbetaling van een nieuwe schijf van 12 miljard euro aan Griekenland te verdagen tot begin juli. Griekenland moet tegen midden juli schulden afbetalen en heeft dringend geld nodig, maar de ministers koppelen de uitbetaling aan de goedkeuring van een besparings- en privatiseringsprogramma in het Griekse parlement eind deze maand. Intussen legt de Griekse regering in overleg met de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank de laatste hand aan het programma. Een nieuwe internationale missie wordt dinsdag in Athene verwacht, onder meer om te vergewissen dat beide partijen "exact dezelfde lezing hebben van de tekst die naar het parlement wordt gestuurd", zo stelde eurocommissaris Olli Rehn. Juncker herhaalde nogmaals dat de goedkeuring van het programma "ultra-noodzakelijk" is. Op zondagavond 3 juli komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen om de Griekse situatie te evalueren. Dan zouden ook de krachtlijnen van een tweede pakket leningen vastgelegd worden. Zwaar besparingsprogramma Aan een Griekse verwerping van het programma wil voorlopig niemand denken. "Ik ben ervan overtuigd dat Griekenland het nodige zal doen, anders...", zo liet ook Juncker in het midden wat er moet gebeuren indien de Grieken de zware besparingen en het helse privatiseringsritme niet kunnen slikken. (Belga)