Volgens Alan Greenspan, de voormalige topman van de Amerikaanse centrale bank, is de euro enkel te redden met een politieke unie. En hij betwijfelt of die er ooit komt.

Alan Greenspan toont zich in een interview met het Duitse 'Welt am Sonntag' sceptisch over de toekomst van de euro. De gewezen topman van de Federal Reserve (Fed) gelooft niet dat een gemeenschappelijke Europese munt kan overleven als er binnen de eurozone 17 landen met 17 verschillende sociale systemen blijven bestaan.

Politieke unie

'De euro heeft nood aan een volwaardige politieke unie, ofwel van alle lidstaten ofwel van enkele Europese kernlanden. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat de eurozone niet uit mekaar valt', aldus Greenspan.

Greenspan heeft echter twijfels dat het tot zo'n politieke unie komt. 'De Duitse hereniging heeft aangetoond hoe moeilijk het is om binnen één staat tot culturele convergentie te komen'.

Duitsland

De gewezen centrale bankier ziet ook een belangrijk onevenwicht. Zo is Duitsland veruit de grootste kredietverlener binnen de eurozone. De centrale banken van de andere lidstaten stan voor 570 miljard euro in het krijt bij Duitsland.

'Zij verwachten dat Duitsland maar alles betaalt. Maar daaraan zie je dat het systeem niet zo goed functioneert', aldus de 87-jarige Greenspan. (Belga/KVDA)

Volgens Alan Greenspan, de voormalige topman van de Amerikaanse centrale bank, is de euro enkel te redden met een politieke unie. En hij betwijfelt of die er ooit komt. Alan Greenspan toont zich in een interview met het Duitse 'Welt am Sonntag' sceptisch over de toekomst van de euro. De gewezen topman van de Federal Reserve (Fed) gelooft niet dat een gemeenschappelijke Europese munt kan overleven als er binnen de eurozone 17 landen met 17 verschillende sociale systemen blijven bestaan. Politieke unie 'De euro heeft nood aan een volwaardige politieke unie, ofwel van alle lidstaten ofwel van enkele Europese kernlanden. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat de eurozone niet uit mekaar valt', aldus Greenspan. Greenspan heeft echter twijfels dat het tot zo'n politieke unie komt. 'De Duitse hereniging heeft aangetoond hoe moeilijk het is om binnen één staat tot culturele convergentie te komen'. Duitsland De gewezen centrale bankier ziet ook een belangrijk onevenwicht. Zo is Duitsland veruit de grootste kredietverlener binnen de eurozone. De centrale banken van de andere lidstaten stan voor 570 miljard euro in het krijt bij Duitsland. 'Zij verwachten dat Duitsland maar alles betaalt. Maar daaraan zie je dat het systeem niet zo goed functioneert', aldus de 87-jarige Greenspan. (Belga/KVDA)