Vrijdagmorgen zakte de euro tot 99,97 yen, of het laagste peil sinds december 2000. Tegen het middaguur klautert de euro evenwel weer over de grens van 100 yen tot 100,10 yen. Eerder zakte de Europese eenheidsmunt tegenover de dollar al naar het diepste punt in ruim anderhalf jaar tijd.

Volgens analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg daalt de euro tot 99 yen in het eerste kwartaal, en tot 1,28 dollar in het tweede kwartaal van 2012.

Italiaanse eurozorgen

Dat de euro onder de 100 yen zakt, heeft te maken met de aanhoudende ongerustheid over de houdbaarheid van de eurozone. Meer bepaald over Italië heerst toenemende ongerustheid, want het Zuid-Europese land kampt - ondanks geslaagde veilingen van staatspapier - nog steeds met een langetermijnrente die rond de 7 procent schommelt. Met een percentage van die omvang is het voor de Italianen zo goed als onmogelijk om de zware schuldenlast af te bouwen.De regering-Monti krijgt in 2012 alvast de opdracht 300 miljard van de schuldenberg van 1.900 miljard op de een of andere manier te herfinancieren.

Schäuble

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble probeerde in een interview met het Duitse Handelsblatt vrijdag het toenemende wantrouwen tegenover de eurozone te anticiperen. Schäuble liet optekenen dat het uiteenvallen van de eurozone niet aan de orde is, en dat het besmettingsgevaar van de schuldencrisis binnen de twaalf maanden geweken zal zijn. Hij benadrukte wel dat het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), als opvolger van het tijdelijke noodfonds EFSF, zo sel mogelijk moet worden doorgevoerd.(BO)

Vrijdagmorgen zakte de euro tot 99,97 yen, of het laagste peil sinds december 2000. Tegen het middaguur klautert de euro evenwel weer over de grens van 100 yen tot 100,10 yen. Eerder zakte de Europese eenheidsmunt tegenover de dollar al naar het diepste punt in ruim anderhalf jaar tijd.Volgens analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg daalt de euro tot 99 yen in het eerste kwartaal, en tot 1,28 dollar in het tweede kwartaal van 2012. Italiaanse eurozorgenDat de euro onder de 100 yen zakt, heeft te maken met de aanhoudende ongerustheid over de houdbaarheid van de eurozone. Meer bepaald over Italië heerst toenemende ongerustheid, want het Zuid-Europese land kampt - ondanks geslaagde veilingen van staatspapier - nog steeds met een langetermijnrente die rond de 7 procent schommelt. Met een percentage van die omvang is het voor de Italianen zo goed als onmogelijk om de zware schuldenlast af te bouwen.De regering-Monti krijgt in 2012 alvast de opdracht 300 miljard van de schuldenberg van 1.900 miljard op de een of andere manier te herfinancieren. Schäuble De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble probeerde in een interview met het Duitse Handelsblatt vrijdag het toenemende wantrouwen tegenover de eurozone te anticiperen. Schäuble liet optekenen dat het uiteenvallen van de eurozone niet aan de orde is, en dat het besmettingsgevaar van de schuldencrisis binnen de twaalf maanden geweken zal zijn. Hij benadrukte wel dat het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), als opvolger van het tijdelijke noodfonds EFSF, zo sel mogelijk moet worden doorgevoerd.(BO)