De ministers belastten de Europese Commissie om samen met de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelingen aan te knopen met de Portugese autoriteiten over de uitvoering van het plan.

Eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn, die de onderhandelingen zal leiden, gaf aan dat de enveloppe ongeveer 80 miljard euro zal bedragen. Een deel van het geld zal bestemd zijn voor noodlijdende banken in Portugal.

Aan Portugese zijde is niet enkel de socialistische minderheidsregering van lopende zaken betrokken, maar ook de twee centrumrechtse oppositiepartijen. In Portugal vinden op 5 juni vervroegde parlementsverkiezingen plaats.

Bedoeling is dat de onderhandelingen tegen mei worden afgerond. Dat zou de Portugezen in staat moeten stellen om in juni een belangrijke schuldaflossing te honoreren.

Tijdens de onderhandelingen moet niet enkel overeenstemming worden bereikt over het precieze bedrag, maar ook over de looptijd en de interestvoet van de lening uit de Europese reddingsfondsen.

De Portugezen zullen in ruil voor de Europese steun ook een streng hervormingsprogramma moeten aanvaarden om de openbare financiën te saneren en de concurrentiekracht van de Portugese economie te versterken.

De ministers belastten de Europese Commissie om samen met de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelingen aan te knopen met de Portugese autoriteiten over de uitvoering van het plan. Eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn, die de onderhandelingen zal leiden, gaf aan dat de enveloppe ongeveer 80 miljard euro zal bedragen. Een deel van het geld zal bestemd zijn voor noodlijdende banken in Portugal. Aan Portugese zijde is niet enkel de socialistische minderheidsregering van lopende zaken betrokken, maar ook de twee centrumrechtse oppositiepartijen. In Portugal vinden op 5 juni vervroegde parlementsverkiezingen plaats. Bedoeling is dat de onderhandelingen tegen mei worden afgerond. Dat zou de Portugezen in staat moeten stellen om in juni een belangrijke schuldaflossing te honoreren. Tijdens de onderhandelingen moet niet enkel overeenstemming worden bereikt over het precieze bedrag, maar ook over de looptijd en de interestvoet van de lening uit de Europese reddingsfondsen. De Portugezen zullen in ruil voor de Europese steun ook een streng hervormingsprogramma moeten aanvaarden om de openbare financiën te saneren en de concurrentiekracht van de Portugese economie te versterken.