De commissie Economie en Monetaire Zaken van het Europees Parlement heeft belangrijke wijzigingen aangebracht in de voorstellen van haar rapporteur Pablo Zalba Bidegain (EVP) over de interbancaire vergoedingen voor betalingen met kaarten.

Zalba had in zijn rapport ruimschoots de kaart van de bankenlobby getrokken. De Commissie had voorgesteld de maximale vergoeding voor kredietkaarttransacties te plafonneren op 0,3 procent van de transactiewaarde en voor debetkaarttransacties op 0,2 procent. In zijn voorstel versoepelde Zalba die regeling nog, zodat kaartsystemen in sommige gevallen toch nog boven die maxima zouden kunnen gaan.

Nu fluit de parlementscommissie Economie hem dus terug. Het strikte maximum van 0,3 procent interbancaire vergoeding voor een kredietkaarttransactie blijft. Voor debetkaarttransacties, waar in principe geen kredietrisico speelt, wil de parlementscommissie een maximum van 7 eurocent. Het plafond van 0,2 procent geldt alleen als de commissie dan lager uitkomt dan 7 cent, wat het geval is voor transacties onder 35 euro.

Zelfde regime voor heel de EU

Belangrijker nog is dat het plafond zal gelden voor zowel binnenlandse als grensoverschrijdende betalingen. Tot nog toe bemoeiden de Europese regelgevers zich niet met de binnenlandse markt.

Handelaren krijgen ook de mogelijkheid om goedkopere kaarten te verkiezen boven duurdere. De contracten van Visa en MasterCard bevatten vaak een 'honour all cards'-regel. Dat betekent dat de handelaar elke kaart uit hun productengamma moet aanvaarden, ook al zitten daar voor hem een hoge kosten aan vast. De keuzemogelijkheid die de parlementscommissie nu opent, geldt alleen wanneer er voor de handelaar een kostenverschil is tussen kaarten.

Voor België neemt het voorstel vooral de onzekerheid weg over Bancontact/Mister Cash. Het tarief voor debetkaarttransacties ligt in België, volgens de retailersvereniging Comeos, op "6 tot 7 cent" - iets lager dan het voorgestelde plafond. Mochten de oorspronkelijke commissievoorstellen zijn doorgegaan, dan zou dat op termijn tot een aanzienlijke prijsverhoging in België hebben kunnen leiden, bijvoorbeeld in het geval van de overname van Bancontact/Mister Cash door Visa of MasterCard.

Bij Eurocommerce, de Europese belangenbehartiger van de retailers, is communicatiedirecteur Marjolein Raes in de wolken met de ommekeer in de parlementscommissie. Maar ze blijft voorzichtig: "Het is een goede stap vooruit, maar nog niet 100 procent gewonnen. Het volledige Parlement moet nog over het voorstel stemmen, waarschijnlijk in april. Daarna moet het nog naar de Raad van Ministers. Mogelijk komt er nog een tweede lezing in het Parlement. Het kan nog een jaar duren voordat het voorstel is aangenomen ".

De betaalkaartsystemen hebben daarna nog een jaar om zich aan de maatregelen aan te passen.

De commissie Economie en Monetaire Zaken van het Europees Parlement heeft belangrijke wijzigingen aangebracht in de voorstellen van haar rapporteur Pablo Zalba Bidegain (EVP) over de interbancaire vergoedingen voor betalingen met kaarten. Zalba had in zijn rapport ruimschoots de kaart van de bankenlobby getrokken. De Commissie had voorgesteld de maximale vergoeding voor kredietkaarttransacties te plafonneren op 0,3 procent van de transactiewaarde en voor debetkaarttransacties op 0,2 procent. In zijn voorstel versoepelde Zalba die regeling nog, zodat kaartsystemen in sommige gevallen toch nog boven die maxima zouden kunnen gaan. Nu fluit de parlementscommissie Economie hem dus terug. Het strikte maximum van 0,3 procent interbancaire vergoeding voor een kredietkaarttransactie blijft. Voor debetkaarttransacties, waar in principe geen kredietrisico speelt, wil de parlementscommissie een maximum van 7 eurocent. Het plafond van 0,2 procent geldt alleen als de commissie dan lager uitkomt dan 7 cent, wat het geval is voor transacties onder 35 euro. Zelfde regime voor heel de EU Belangrijker nog is dat het plafond zal gelden voor zowel binnenlandse als grensoverschrijdende betalingen. Tot nog toe bemoeiden de Europese regelgevers zich niet met de binnenlandse markt. Handelaren krijgen ook de mogelijkheid om goedkopere kaarten te verkiezen boven duurdere. De contracten van Visa en MasterCard bevatten vaak een 'honour all cards'-regel. Dat betekent dat de handelaar elke kaart uit hun productengamma moet aanvaarden, ook al zitten daar voor hem een hoge kosten aan vast. De keuzemogelijkheid die de parlementscommissie nu opent, geldt alleen wanneer er voor de handelaar een kostenverschil is tussen kaarten. Voor België neemt het voorstel vooral de onzekerheid weg over Bancontact/Mister Cash. Het tarief voor debetkaarttransacties ligt in België, volgens de retailersvereniging Comeos, op "6 tot 7 cent" - iets lager dan het voorgestelde plafond. Mochten de oorspronkelijke commissievoorstellen zijn doorgegaan, dan zou dat op termijn tot een aanzienlijke prijsverhoging in België hebben kunnen leiden, bijvoorbeeld in het geval van de overname van Bancontact/Mister Cash door Visa of MasterCard. Bij Eurocommerce, de Europese belangenbehartiger van de retailers, is communicatiedirecteur Marjolein Raes in de wolken met de ommekeer in de parlementscommissie. Maar ze blijft voorzichtig: "Het is een goede stap vooruit, maar nog niet 100 procent gewonnen. Het volledige Parlement moet nog over het voorstel stemmen, waarschijnlijk in april. Daarna moet het nog naar de Raad van Ministers. Mogelijk komt er nog een tweede lezing in het Parlement. Het kan nog een jaar duren voordat het voorstel is aangenomen ". De betaalkaartsystemen hebben daarna nog een jaar om zich aan de maatregelen aan te passen.