Er komen meer Chinese overnames

© belga

Wie geen China-strategie heeft, riskeert weggemaaid te worden door de Chinezen. Handtassenfabrikant Delvaux is daar een voorbeeld van.

François Schwennicke, eigenaar van het luxemerk Delvaux, vond China begin jaren 2000 geen prioriteit en wees toen een Chinese partner af. De fabrikant van dure luxehandtassen, opgericht in 1829, is nog voor 80 procent afhankelijk van zijn Belgische thuismarkt. De Fung-familie uit Hongkong wil nu Delvaux klaarmaken voor een internationale doorbraak.

Delvaux zal onderdeel worden van het onlangs opgerichte Fung Brands, dat volkomen los staat van het beursgenoteerde Li & Fung Group, een sourcingspecialist voor de Walmarts van deze wereld. Met Fung Brands, ondergebracht in de familiale investeringsholding Fung Capital Limited, mikken de Fungs op de snelgroeiende middenklasse van 250 tot 300 miljoen Chinezen die verzot zijn op westerse luxeproducten.

Chinese koopjesjacht

Li & Fung Group mag dan sterk verschillen van het typische Chinese bedrijf dat op overnametoer trok sinds Peking in 2004 het startschot gaf voor zijn go abroad-politiek, de transactie met Delvaux sluit perfect aan bij de nieuwste trend: na de staatsbedrijven aast Chinees privékapitaal op kwalitatief hoogstaande producten uit Europa.

Li & Fung Group mag dan sterk verschillen van het typische Chinese bedrijf dat op overnametoer trok sinds Peking in 2004 het startschot gaf voor zijn go abroad-politiek, de transactie met Delvaux sluit perfect aan bij de nieuwste trend: na de staatsbedrijven aast Chinees privékapitaal op kwalitatief hoogstaande producten uit Europa.

Geen invasie

The Asia Society raamde in mei het totale bedrag aan Chinese directe investeringen wereldwijd op 160 miljard euro. Dat is nauwelijks 1,2 procent van alle globale buitenlandse investeringen of evenveel als wat Denemarken aan buitenlandse activa bezit. Tegelijk verwacht dezelfde Amerikaanse denktank dat China het komende decennium buiten zijn grenzen bijna tien keer meer – tot 1400 miljard euro – zal investeren.

Met zijn go abroad-politiek stuurde Peking staatsbedrijven de wereld in om zijn energiebevoorrading en aanvoer van grondstoffen veilig te stellen vanuit Latijns-Amerika, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Afrika. De tweede, recent ingezette fase was het verwerven van interessant vastgoed door China’s staatsfonds CIC (China Investment Corporation). Nu start de derde fase: privé-investeerders en bedrijven zoeken interessante ondernemingen, bij voorkeur in Europa.

Betere Chinese producten

Delvaux is zo aantrekkelijk voor Victor Fung omdat het een sterk luxemerk is dat steunt op solide kennis en ervaring in zijn niche. Bovendien heeft het potentieel om snel door te groeien in nieuwe markten. Chinese bedrijven komen met het argument dat ze massa’s geld kunnen investeren, vertrouwd zijn met de grootste consumentenmarkt ter wereld en het zittende management zijn gang laten gaan.

Chinese privéondernemers krijgen, zoals eerder overheidsbedrijven, de volle steun van Peking in hun streven naar optimalisatie van productiemethodes. Een van de meest in het oog springende acquisities, de overname van Volvo door de relatief kleine Zhejiang Geely Holding Group, past in dat kader. Geely hoopt zich door de technologie van Volvo te handhaven als een van de overblijvende autoconstructeurs na de concentratiebeweging waar de regering in de Chinese autoindustrie op aanstuurt.

Dezelfde strategie bepaalt de acquisitie van het Duitse Vensys door Goldwind, nu al in de wereldtopvijf van turbinebouwers voor windmolenparken. Of van CIFA uit Italië door bouwmaterialengroep Zoomlion. In België hield bankgroep Ping An een kater over aan zijn participatie in Fortis. Het aantal Chinese ondernemingen is bij ons nog vrij beperkt en ze zijn in elk geval minder zichtbaar dan Indiase nieuwkomers. Bekend zijn: Cosco (zeevracht), China Southern (luchtvracht), BCM Technomic (hightech) EAN (e-commerce), Intersineu (import-export), Morelinks (trader in Chemicaliën en farma), Kam Yuen (supermarkt), Bestar en Euro CBC (consultancy). De producent van telecommunicatieapparatuur Huawei kreeg na een aanvaring met Option een voet tussen de deur bij de producent van USB-modems uit Leuven en verwierf het Option-filiaal M4S. Volgens de Londense consultancyfirma Dealogic zouden 120 Europese bedrijven recentelijk in Chinese handen zijn overgegaan.

Erik Bruyland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content