De Belgische staatsschuld was in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw bij de sterkste stijgers in Europa, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enkel de Bulgaarse schuld kende een grotere stijging ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015.

Onze staatsschuld steeg in eerste kwartaal tot 109,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is omgerekend 450 miljard euro aan schulden waar we met zijn allen mee af te rekenen krijgen. Daarmee torst België evenwel niet de zwaarste schuldenlast. Die plaats is nog steeds weggelegd voor Griekenland, met een schuldgraad van 176,3 procent van het bruto binnenlands product. Italië en Portugal volgen op plaatsen twee en drie.

Ons land is echter wel de tweede grootste stijger in vergelijking met een kwartaal eerder, enkel Bulgarije zag de schuld forser oplopen, al bedraagt de schuld van dat land slechts 30,3 procent.

Litouwen en het Verenigd Koninkrijk kenden de grootste daling. In de hele eurozone daalde de staatsschuld van 91,7 procent in het laatste kwartaalvan vorig jaar tot 90,7 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

Ook het begrotingstekort in de eurozone ging omlaag, van 2,3 procent in het laatste kwartaal tot 1,6 procent. Maar ook weer niet niet in België, waar het begrotingstekort in het eerste kwartaal van dit jaar opliep tot 3,5 procent van het bbp.

De eurolanden hebben onderling afgesproken dat de staatsschuld niet hoger mag zijn dan 60 procent van het bbp. Uitgezonderd Luxemburg en enkele latere toetreders tot de muntunie in Oost-Europa voldoet geen enkele lidstaat aan die norm. (Belga/BO)

De Belgische staatsschuld was in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw bij de sterkste stijgers in Europa, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enkel de Bulgaarse schuld kende een grotere stijging ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015.Onze staatsschuld steeg in eerste kwartaal tot 109,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is omgerekend 450 miljard euro aan schulden waar we met zijn allen mee af te rekenen krijgen. Daarmee torst België evenwel niet de zwaarste schuldenlast. Die plaats is nog steeds weggelegd voor Griekenland, met een schuldgraad van 176,3 procent van het bruto binnenlands product. Italië en Portugal volgen op plaatsen twee en drie. Ons land is echter wel de tweede grootste stijger in vergelijking met een kwartaal eerder, enkel Bulgarije zag de schuld forser oplopen, al bedraagt de schuld van dat land slechts 30,3 procent. Litouwen en het Verenigd Koninkrijk kenden de grootste daling. In de hele eurozone daalde de staatsschuld van 91,7 procent in het laatste kwartaalvan vorig jaar tot 90,7 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.Ook het begrotingstekort in de eurozone ging omlaag, van 2,3 procent in het laatste kwartaal tot 1,6 procent. Maar ook weer niet niet in België, waar het begrotingstekort in het eerste kwartaal van dit jaar opliep tot 3,5 procent van het bbp.De eurolanden hebben onderling afgesproken dat de staatsschuld niet hoger mag zijn dan 60 procent van het bbp. Uitgezonderd Luxemburg en enkele latere toetreders tot de muntunie in Oost-Europa voldoet geen enkele lidstaat aan die norm. (Belga/BO)