De prijsstijging kwam er na het nieuws dat kernreactor Doel 4 al zeker tot het einde van het jaar buiten gebruik blijft. Het gaat om een prijs die betaald wordt op de termijnmarkt. De consument zal deze prijsstijging nog niet onmiddellijk merken op zijn elektriciteitsfactuur. Bij Electrabel bijvoorbeeld worden de prijzen voor bestaande klanten met een variabel contract slechts om de drie maanden aangepast én zijn ze het resultaat van een gemiddelde over verschillende landen.

Bij klanten met een vast contract, gebeurt de prijsaanpassing pas na een jaar. Het 'België-effect' wordt dus wat getemperd. "Pas als de prijzen in stijgende lijn blijven gaan, zal ook de consument uiteindelijk meer moeten betalen", klinkt het bij het bedrijf. "Ook voor kmo's en grootverbruikers is het risico beperkt, omdat zij werken met contracten op lange termijn."

De krant De Tijd merkte donderdag op dat de energiemarkten al een tijdje nerveus zijn. "Sinds de kernreactor Doel 4 stilligt, steeg de prijs voor elektriciteit die in september geleverd wordt. En sinds bekend werd dat de reactor tot minstens 15 september uit is, stegen ook de prijzen voor het laatste kwartaal", stelt Thomas Simon, een analist bij trader Mercuria, in de krant. Maar niet iedereen is overtuigd dat deze nervositeit te wijten is aan de problemen met de Belgische kerncentrales.

Een trader merkt op dat de prijzen ook al voor het stilleggen van Doel 4 aan het stijgen waren. Hij onderstreept dat de prijzen ook in Frankrijk en Nederland hoger gaan. "Er spelen ook andere zaken, zoals de mogelijke sancties die het Oekraïense parlement zal goedkeuren." Oekraïne kan de transit van Russische grondstoffen blokkeren. Dat kan een grote invloed hebben op de uitvoer van Russisch aardgas naar Europa. (Belga/BO)

De prijsstijging kwam er na het nieuws dat kernreactor Doel 4 al zeker tot het einde van het jaar buiten gebruik blijft. Het gaat om een prijs die betaald wordt op de termijnmarkt. De consument zal deze prijsstijging nog niet onmiddellijk merken op zijn elektriciteitsfactuur. Bij Electrabel bijvoorbeeld worden de prijzen voor bestaande klanten met een variabel contract slechts om de drie maanden aangepast én zijn ze het resultaat van een gemiddelde over verschillende landen.Bij klanten met een vast contract, gebeurt de prijsaanpassing pas na een jaar. Het 'België-effect' wordt dus wat getemperd. "Pas als de prijzen in stijgende lijn blijven gaan, zal ook de consument uiteindelijk meer moeten betalen", klinkt het bij het bedrijf. "Ook voor kmo's en grootverbruikers is het risico beperkt, omdat zij werken met contracten op lange termijn." De krant De Tijd merkte donderdag op dat de energiemarkten al een tijdje nerveus zijn. "Sinds de kernreactor Doel 4 stilligt, steeg de prijs voor elektriciteit die in september geleverd wordt. En sinds bekend werd dat de reactor tot minstens 15 september uit is, stegen ook de prijzen voor het laatste kwartaal", stelt Thomas Simon, een analist bij trader Mercuria, in de krant. Maar niet iedereen is overtuigd dat deze nervositeit te wijten is aan de problemen met de Belgische kerncentrales. Een trader merkt op dat de prijzen ook al voor het stilleggen van Doel 4 aan het stijgen waren. Hij onderstreept dat de prijzen ook in Frankrijk en Nederland hoger gaan. "Er spelen ook andere zaken, zoals de mogelijke sancties die het Oekraïense parlement zal goedkeuren." Oekraïne kan de transit van Russische grondstoffen blokkeren. Dat kan een grote invloed hebben op de uitvoer van Russisch aardgas naar Europa. (Belga/BO)