De overwinning van de extreemlinkse partij Syriza in Griekenland veroorzaakt geen grote schokken op de Europese beurzen. De Griekse langetermijnrente zit wel in de lift, maar de rentes van de andere eurolanden bewegen amper.

Op de obligatiemarkten is er evenmin een groot effect. De Griekse rente op tien jaar is wel met 35 basispunten gestegen tot 8,536 procent, maar de rentes van de andere eurolanden blijven ter plaatse trappelen.

Beurs Athene

De overwinning van Syriza laat zich wel voelen op de beurs van Athene. Tien minuten na de start van de handel stond de ASE-index al 5,5 procent in het rood, daarna was er licht herstel. Beleggers zijn ongerust na de overwinning van de extreemlinkse partij Syriza bij de vervroegde verkiezingen van zondag.

Dipje euro

De waarde van de euro ging maandag even scherp omlaag na de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland. De Europese munt was daardoor kortstondig voor het eerst sinds september 2009 minder dan 1,11 dollar waard. Vervolgens liep de koers echter weer op tot het niveau van voor het weekeinde.

De euro zakte in de vroege ochtend naar een dieptepunt van 1,1098 dollar, om vervolgens te herstellen tot 1,1195 dollar. De waarde van de euro zakt al maanden. In mei vorig jaar werd nog een piek bereikt van 1,40 dollar, aan het einde van 2014 stond de koers op 1,21 dollar.

De goedkopere euro kan de eurolanden vooruithelpen, doordat hun exportproducten aantrekkelijker worden op markten waar in andere valuta wordt afgerekend. Daarnaast wordt de import duurder, wat de zeer lage inflatie kan stimuleren. (Belga/NS)

De overwinning van de extreemlinkse partij Syriza in Griekenland veroorzaakt geen grote schokken op de Europese beurzen. De Griekse langetermijnrente zit wel in de lift, maar de rentes van de andere eurolanden bewegen amper.Op de obligatiemarkten is er evenmin een groot effect. De Griekse rente op tien jaar is wel met 35 basispunten gestegen tot 8,536 procent, maar de rentes van de andere eurolanden blijven ter plaatse trappelen.De overwinning van Syriza laat zich wel voelen op de beurs van Athene. Tien minuten na de start van de handel stond de ASE-index al 5,5 procent in het rood, daarna was er licht herstel. Beleggers zijn ongerust na de overwinning van de extreemlinkse partij Syriza bij de vervroegde verkiezingen van zondag.De waarde van de euro ging maandag even scherp omlaag na de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland. De Europese munt was daardoor kortstondig voor het eerst sinds september 2009 minder dan 1,11 dollar waard. Vervolgens liep de koers echter weer op tot het niveau van voor het weekeinde. De euro zakte in de vroege ochtend naar een dieptepunt van 1,1098 dollar, om vervolgens te herstellen tot 1,1195 dollar. De waarde van de euro zakt al maanden. In mei vorig jaar werd nog een piek bereikt van 1,40 dollar, aan het einde van 2014 stond de koers op 1,21 dollar. De goedkopere euro kan de eurolanden vooruithelpen, doordat hun exportproducten aantrekkelijker worden op markten waar in andere valuta wordt afgerekend. Daarnaast wordt de import duurder, wat de zeer lage inflatie kan stimuleren. (Belga/NS)