Uit de de enquête van Test-Aankoop, die gebaseerd is op een rondvraag bij 1.300 gezinnen, blijkt overigens dat meer dan de helft van de Belgische gezinnen het financieel minder goed heeft dan vijf jaar geleden. "Meer alarmerend is dat de financiële situatie bij vier op de tien gezinnen er ook in het laatste jaar op is achteruitgegaan", verduidelijkt Ivo Mechels, de woordvoerder van Test-Aankoop.

Grote verschillen

Toch blijft het gemiddelde netto-inkomen van een Belgisch gezin (2.819 euro) ruim voldoende om de maandelijkse uitgaven (2.210 euro) te dekken. Maar achter een gemiddelde schuilen grote verschillen, stelt Test-Aankoop vast. 15 procent van de gezinnen moet het namelijk stellen met minder dan 1.500 euro per maand, 2 procent zelfs met minder dan 1.000 euro per maand. Daartegenover staat 13 procent van de gezinnen die maandelijks kunnen beschikken over een inkomen van meer dan 4.000 euro.

Een inkomen blijkt in ieder geval niet altijd voldoende om de kosten te dekken, want 43 procent van de bevraagde gezinnen meldt dat ze 'nu en dan' zonder geld komen te zitten voordat het nieuwe loon of de uitkering wordt gestort. Bij 20 procent zou dit 'vaak' of zelfs 'elke maand' gebeuren.

Beknibbelen

Het gevolg is dat er moet worden beknibbeld op de uitgaven, wat uiteraard niet zonder gevolgen blijft. Zo heeft ruim de helft van de bevraagde gezinnen het moeilijk om jaarlijks een week op vakantie te gaan met het gezin, drie op de tien respondenten moeten besparen om de noodzakelijke medische zorgen te kunnen betalen, en twee op de tien hebben zelfs al moeite om degelijk voedsel op tafel te brengen.

Bovendien werken de financiële problemen op de gemoedstoestand, het sociaal leven en de relaties van de gezinnen, luidt het.

4 procent van Belgische gezinnen leeft in armoede

De enquête werd ook uitgevoerd bij Italiaanse, Spaanse en Portugese gezinnen. Zij blijken het nog moeilijker te hebben. Er werd in dat verband gepeild naar gezinnen die in armoede leven. Gezinnen die de huur van hun huis, elektriciteits- en aardgasfacturen en essentiële gezondheidszorg niet kunnen betalen, worden beschouwd als gezinnen die in armoede leven. In België is dat het geval voor 4 procent van de gezinnen, terwijl dat in Italië voor 8 procent geldt. In Portugal en Spanje leeft respectievelijk 12 en 16 procent in armoede. (Belga/BO)

Uit de de enquête van Test-Aankoop, die gebaseerd is op een rondvraag bij 1.300 gezinnen, blijkt overigens dat meer dan de helft van de Belgische gezinnen het financieel minder goed heeft dan vijf jaar geleden. "Meer alarmerend is dat de financiële situatie bij vier op de tien gezinnen er ook in het laatste jaar op is achteruitgegaan", verduidelijkt Ivo Mechels, de woordvoerder van Test-Aankoop. Grote verschillenToch blijft het gemiddelde netto-inkomen van een Belgisch gezin (2.819 euro) ruim voldoende om de maandelijkse uitgaven (2.210 euro) te dekken. Maar achter een gemiddelde schuilen grote verschillen, stelt Test-Aankoop vast. 15 procent van de gezinnen moet het namelijk stellen met minder dan 1.500 euro per maand, 2 procent zelfs met minder dan 1.000 euro per maand. Daartegenover staat 13 procent van de gezinnen die maandelijks kunnen beschikken over een inkomen van meer dan 4.000 euro. Een inkomen blijkt in ieder geval niet altijd voldoende om de kosten te dekken, want 43 procent van de bevraagde gezinnen meldt dat ze 'nu en dan' zonder geld komen te zitten voordat het nieuwe loon of de uitkering wordt gestort. Bij 20 procent zou dit 'vaak' of zelfs 'elke maand' gebeuren. BeknibbelenHet gevolg is dat er moet worden beknibbeld op de uitgaven, wat uiteraard niet zonder gevolgen blijft. Zo heeft ruim de helft van de bevraagde gezinnen het moeilijk om jaarlijks een week op vakantie te gaan met het gezin, drie op de tien respondenten moeten besparen om de noodzakelijke medische zorgen te kunnen betalen, en twee op de tien hebben zelfs al moeite om degelijk voedsel op tafel te brengen.Bovendien werken de financiële problemen op de gemoedstoestand, het sociaal leven en de relaties van de gezinnen, luidt het. 4 procent van Belgische gezinnen leeft in armoedeDe enquête werd ook uitgevoerd bij Italiaanse, Spaanse en Portugese gezinnen. Zij blijken het nog moeilijker te hebben. Er werd in dat verband gepeild naar gezinnen die in armoede leven. Gezinnen die de huur van hun huis, elektriciteits- en aardgasfacturen en essentiële gezondheidszorg niet kunnen betalen, worden beschouwd als gezinnen die in armoede leven. In België is dat het geval voor 4 procent van de gezinnen, terwijl dat in Italië voor 8 procent geldt. In Portugal en Spanje leeft respectievelijk 12 en 16 procent in armoede. (Belga/BO)