Vrouwelijke zelfstandigen die bevallen, hebben recht op 105 gratis dienstencheques. Elke cheque heeft de waarde van één uur huishoudelijke hulp. Dat stemt overeen met 15 voltijdse dagen hulp voor een bedrag van 787,5 euro.

Volgens het sociaal verzekeringsfonds Zenito, dat rapporteerde aan Unizo, kwamen in 2011 in totaal 5.474 nieuwe moeders voor de cheques in aanmerking. Slechts 3.613 - of 66 procent - maakten er ook effectief gebruik van. Omgerekend lieten de zelfstandige moeders een bedrag liggen van 1.465.537 euro.

Dat een groot deel van de cheques niet verzilverd wordt, komt volgens Unizo vooral doordat een groot aantal nieuwe moeders eenvoudigweg niet op de hoogte is van de regeling. Bovendien zou de termijn waarin de cheques moeten worden aangevraagd nogal kort zijn. Vandaag is dat 15 weken, de ondernemersorganisatie zou die graag uitgebreid zien tot 20 weken.

Unizo pleit ook voor een directe lijn tussen ziekenfondsen en sociale verzekeringsfondsen. De ziekenfondsen weten wanneer iemand bevalt, de verzekeringsfondsen weten dat niet, luidt de redenering. (BO)

Vrouwelijke zelfstandigen die bevallen, hebben recht op 105 gratis dienstencheques. Elke cheque heeft de waarde van één uur huishoudelijke hulp. Dat stemt overeen met 15 voltijdse dagen hulp voor een bedrag van 787,5 euro. Volgens het sociaal verzekeringsfonds Zenito, dat rapporteerde aan Unizo, kwamen in 2011 in totaal 5.474 nieuwe moeders voor de cheques in aanmerking. Slechts 3.613 - of 66 procent - maakten er ook effectief gebruik van. Omgerekend lieten de zelfstandige moeders een bedrag liggen van 1.465.537 euro.Dat een groot deel van de cheques niet verzilverd wordt, komt volgens Unizo vooral doordat een groot aantal nieuwe moeders eenvoudigweg niet op de hoogte is van de regeling. Bovendien zou de termijn waarin de cheques moeten worden aangevraagd nogal kort zijn. Vandaag is dat 15 weken, de ondernemersorganisatie zou die graag uitgebreid zien tot 20 weken.Unizo pleit ook voor een directe lijn tussen ziekenfondsen en sociale verzekeringsfondsen. De ziekenfondsen weten wanneer iemand bevalt, de verzekeringsfondsen weten dat niet, luidt de redenering. (BO)