Over heel 2015 registreert Eurostat een groei met 1,5 procent in de eurozone en met 1,8 procent in de Europese Unie (EU).Wat het slotkwartaal van vorig jaar betreft, was er ook in de EU 0,3 procent groei. Dat is wel een lichte groeivertraging ten opzichte van de 0,4 procent in de periode juli-augustus.

De groei van 0,3 procent in het slotkwartaal in de eurolanden komt niet als een verrassing. De prognoses van de analisten van het financiële nieuwsagentschap Bloomberg schommelden tussen 0,2 en 0,4 procent.

Duitsland en Italië

Eerder op de dag raakten al de cijfers van het Duitse en het Italiaanse bbp bekend. De Duitse statistiekdienst noteerde volgens een eerste raming in het slotkwartaal 0,3 procent groei,wat in lijn ligt met de verwachtingen. Een sterkere binnenlandse vraag hielp de Duitse economie vooruit in de laatste maanden van 2015.

In Italië gaat het Italiaanse statistiekbureau uit van 0,1 procent groei in het slotkwartaal. Maar dat was onder de verwachtingen van de analisten (0,3 procent). Over heel 2015 ging de economie er wel met 0,7 procent op vooruit na drie jaren van economische krimp.(Belga/BO)

Over heel 2015 registreert Eurostat een groei met 1,5 procent in de eurozone en met 1,8 procent in de Europese Unie (EU).Wat het slotkwartaal van vorig jaar betreft, was er ook in de EU 0,3 procent groei. Dat is wel een lichte groeivertraging ten opzichte van de 0,4 procent in de periode juli-augustus.De groei van 0,3 procent in het slotkwartaal in de eurolanden komt niet als een verrassing. De prognoses van de analisten van het financiële nieuwsagentschap Bloomberg schommelden tussen 0,2 en 0,4 procent. Eerder op de dag raakten al de cijfers van het Duitse en het Italiaanse bbp bekend. De Duitse statistiekdienst noteerde volgens een eerste raming in het slotkwartaal 0,3 procent groei,wat in lijn ligt met de verwachtingen. Een sterkere binnenlandse vraag hielp de Duitse economie vooruit in de laatste maanden van 2015. In Italië gaat het Italiaanse statistiekbureau uit van 0,1 procent groei in het slotkwartaal. Maar dat was onder de verwachtingen van de analisten (0,3 procent). Over heel 2015 ging de economie er wel met 0,7 procent op vooruit na drie jaren van economische krimp.(Belga/BO)