De index waarmee de commissie het vertrouwen in de eurozone peilt, steeg in maart met 1,2 punt tot 102,4. Economen hielden rekening met een beperktere toename tot 101,4 punte. Een score boven de 100 punten geeft aan dat het vertrouwen boven het gemiddelde ligt van de periode 1990 tot en met 2013.

Van alle eurolanden kende Nederland de sterkste stijging van het vertrouwen bij consumenten en ondernemers, gevolgd door Spanje en Italië. In Duitsland en Frankrijk verbeterde het sentiment het minst.

In maart noteerde het consumentenvertrouwen de sterkste toename sinds april 2009. De inwoners van de eurolanden waren vooral positiever gestemd over de toekomstige economische situatie en werkgelegenheid. Het optimisme over de eigen financiële situatie nam ook toe, maar beduidend minder sterk.

Het vertrouwen bij ondernemers steeg vooral in de dienstensector. Een uitzondering was de financiële dienstverlening, waar een scherpe daling werd geregistreerd. De stemming in de industrie en detailhandel vertoonde een bescheiden verbetering, die in de bouwsector was een fractie slechter.

Wanneer ook de EU-lidstaten worden meegerekend, is er nauwelijks sprake van een toename van het vertroucen in de economie. Dat komt doordat het economisch vertrouwen in Groot-Brittannië, het grootste EU-land buiten het eurogebied, fors afnam. (Belga/BO)

De index waarmee de commissie het vertrouwen in de eurozone peilt, steeg in maart met 1,2 punt tot 102,4. Economen hielden rekening met een beperktere toename tot 101,4 punte. Een score boven de 100 punten geeft aan dat het vertrouwen boven het gemiddelde ligt van de periode 1990 tot en met 2013. Van alle eurolanden kende Nederland de sterkste stijging van het vertrouwen bij consumenten en ondernemers, gevolgd door Spanje en Italië. In Duitsland en Frankrijk verbeterde het sentiment het minst. In maart noteerde het consumentenvertrouwen de sterkste toename sinds april 2009. De inwoners van de eurolanden waren vooral positiever gestemd over de toekomstige economische situatie en werkgelegenheid. Het optimisme over de eigen financiële situatie nam ook toe, maar beduidend minder sterk. Het vertrouwen bij ondernemers steeg vooral in de dienstensector. Een uitzondering was de financiële dienstverlening, waar een scherpe daling werd geregistreerd. De stemming in de industrie en detailhandel vertoonde een bescheiden verbetering, die in de bouwsector was een fractie slechter. Wanneer ook de EU-lidstaten worden meegerekend, is er nauwelijks sprake van een toename van het vertroucen in de economie. Dat komt doordat het economisch vertrouwen in Groot-Brittannië, het grootste EU-land buiten het eurogebied, fors afnam. (Belga/BO)