Economisch herstel eurozone wint aan kracht

© reuters

De economische bedrijvigheid in de eurozone is in augustus gestegen naar het hoogste peil in 26 maanden. Dat blijkt een eerste raming van het marktonderzoeksbureau Markit.

De samengestelde inkoopmanagers(PMI)-index (industrie en dienstensector) klimt in augustus naar 51,7, tegenover 50,5 een maand eerder. Dat is meteen de vijfde stijging op rij, waardoor de index op het hoogste peil belandt sinds juni 2011.

Economen hielden voor augustus gemiddeld rekening met een score van 50,9. Een score boven de 50 duidt op economische groei, een score daaronder op een terugval.

Duitse locomotief

Dat de economie van de eurozone aan de beterhand is, komt in de eerste plaats door locomotief Duitsland. In de grootste economie van de eurozone ging zowel de industrie als de dienstensector erop vooruit. In Frankrijk was het net andersom.

Volgens Markit-econoom Chris Williamson lijkt het derde kwartaal vooralsnog het beste kwartaal te worden voor de eurozone sinds het voorjaar van 2011. Dat zou kunnen betekenen dat het voor de tweede helft van dit jaar voorspelde voorzichtige herstel van de Europese economie bevestigd wordt. Williamson wijst erop dat ook de vooruitzichten voor de probleemlanden in de eurozone verbeteren.

Lente in de eurozone

“Ook al blijft de raming van Markit gebaseerd op een beperkte rondvraag, toch bevestigt ze het opveren van de economische activiteit in de lente”, benadrukt Jean-Luc Proutat, analist voor BNP Paribas. Volgens officiële cijfers die vorige week bekendraakten, is het bbp van de eurozone tussen april en juni met 0,3 procent toegenomen. Volgens de analisten blijft de eurozone in 2013 in een periode van recessie, maar zou de hemel in het tweede halfjaar opklaren met een terugkeer naar groei in 2014.

Franse zorgen

Ondanks de bemoedigende tekenen blijft er toch een verontrustend element. Dat is meer bepaald de economische situatie in Frankrijk, de tweede economie van de eurozone. De PMI-index die eerder leek te herstellen, is opnieuw gedaald tot 47,9 punten. Jonathan Loynes van Capital Economics vreest dat de lichte opflakkering van het Franse bbp in het tweede kwartaal met 0,5 procent slechts een ‘strovuurtje’ was.

Johannes Gareis van Natixis benadrukt op zijn beurt dat er rekening moet worden gehouden met neerwaartse risico’s, terwijl de analisten een langzaam en ongelijk herstel verwachten.

Budgettair beleid

“Ondanks het feit dat de tekorten zich minder snel opstapelen, zal het budgettaire beleid de groei blijven afremmen, in het bijzonder in de zwakste landen”, aldus Martin Van Vliet van ING. “De hoge werkloosheidsgraad, dat tegen een recordtempo stijgt en vooral de jongeren treft, de moeilijkheden op de vastgoedmarkt en de zwakke kredietverlening zullen blijven wegen op de interne vraag in een groot aantal landen van de eurozone”, verduidelijkt de analist.

Volhouden

Vorige week liet eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn nog verstaan dat een duurzaam herstel ‘binnen handbereik’ lag. Rehn maakte toen van de gelegenheid gebruik de regeringen op te roepen het ‘tempo van de economische hervormingen’ vol te houden. (ANP/L’Express/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content