De Braziliaanse economie is in de laatste 3 maanden van 2013 voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gekrompen, zo blijkt uit voorlopige cijfers van de Braziliaanse centrale bank. Dat zou betekenen dat een van de belangrijkste opkomende economieën in een recessie belandt.

Volgens voorlopige cijfers van de bank, waarvan de Financial Times melding maakt, kromp de Braziliaanse economie vorig kwartaal met 0,2 procent, na een achteruitgang met dezelfde marge in het derde kwartaal.

De economische groei wordt onder meer geremd door de hoge rente die de centrale bank hanteert in een poging de inflatie in Brazilië in te dammen.

De cijfers zijn vervelend voor president Dilma Rousseff, die bij de presidentsverkiezingen later dit jaar een gooi wil doen naar een tweede ambtstermijn.

Economen verwachten dat de groei in het begin van dit jaar wel is aangetrokken. De economische problemen in buurland Argentinië kunnen echter ook hun weerslag hebben op Brazilië, dat verder last kan hebben van een gebrek aan regen. Daardoor kunnen waterkrachtcentrales minder energie opwekken.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde vorige maand dat de Braziliaanse economie dit jaar, net als in 2013, met 2,3 procent groeit. In Brazilië vindt in juni en juli ook het wereldkampioenschap voetbal plaats. (Belga/KVDA)

De Braziliaanse economie is in de laatste 3 maanden van 2013 voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gekrompen, zo blijkt uit voorlopige cijfers van de Braziliaanse centrale bank. Dat zou betekenen dat een van de belangrijkste opkomende economieën in een recessie belandt. Volgens voorlopige cijfers van de bank, waarvan de Financial Times melding maakt, kromp de Braziliaanse economie vorig kwartaal met 0,2 procent, na een achteruitgang met dezelfde marge in het derde kwartaal. De economische groei wordt onder meer geremd door de hoge rente die de centrale bank hanteert in een poging de inflatie in Brazilië in te dammen. De cijfers zijn vervelend voor president Dilma Rousseff, die bij de presidentsverkiezingen later dit jaar een gooi wil doen naar een tweede ambtstermijn. Economen verwachten dat de groei in het begin van dit jaar wel is aangetrokken. De economische problemen in buurland Argentinië kunnen echter ook hun weerslag hebben op Brazilië, dat verder last kan hebben van een gebrek aan regen. Daardoor kunnen waterkrachtcentrales minder energie opwekken. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde vorige maand dat de Braziliaanse economie dit jaar, net als in 2013, met 2,3 procent groeit. In Brazilië vindt in juni en juli ook het wereldkampioenschap voetbal plaats. (Belga/KVDA)