De samengestelde PMI-index voor de eurozone, de zogenaamde inkoopmanagersindex van het onderzoeksbureau Markit, klokte in november af op 54,2 tegenover 53,9 in oktober. Dat is minder dan bij een eerste raming op 23 november, toen Markit een score van 54,4 in de tabellen noteerde.

Een score boven de kaap van 50 wijst op groei, een score daaronder op een krimp.

Volgens Markit heeft de eurozone in november een positieve stap gezet richting economisch herstel, wat zowel te danken is aan de goede prestaties vanuit de industrie als vanuit de dienstensector.

Chris Williamson, chief economist bij Markit, merkt op dat alle landen waarvan gegevens bekend zijn - met uitzondering van Frankrijk - aanknopen met lichte groei. Frankrijk hinkt achterop, terwijl Duitsland en Italië tot de beste leerlingen van de klas behoren.

Williamson mikt voor het vierde kwartaal op een toename van het bbp met 0,4 procent in de volledige eurozone. Hij voegt er voor alle duidelijkheid aan toe dat de groeiversnelling de lage inflatie die de eurozone beknelt vooralsnog niet hoger helpt.

De 'Purchasing Managers' Index' is een belangrijke indicator die het gemoed in de eurozone peilt. Onder meer de Europese Centrale bank (ECB) houdt er rekening mee bij het uitstippelen van haar rentebeleid.

(BO)

De samengestelde PMI-index voor de eurozone, de zogenaamde inkoopmanagersindex van het onderzoeksbureau Markit, klokte in november af op 54,2 tegenover 53,9 in oktober. Dat is minder dan bij een eerste raming op 23 november, toen Markit een score van 54,4 in de tabellen noteerde. Een score boven de kaap van 50 wijst op groei, een score daaronder op een krimp.Volgens Markit heeft de eurozone in november een positieve stap gezet richting economisch herstel, wat zowel te danken is aan de goede prestaties vanuit de industrie als vanuit de dienstensector. Chris Williamson, chief economist bij Markit, merkt op dat alle landen waarvan gegevens bekend zijn - met uitzondering van Frankrijk - aanknopen met lichte groei. Frankrijk hinkt achterop, terwijl Duitsland en Italië tot de beste leerlingen van de klas behoren.Williamson mikt voor het vierde kwartaal op een toename van het bbp met 0,4 procent in de volledige eurozone. Hij voegt er voor alle duidelijkheid aan toe dat de groeiversnelling de lage inflatie die de eurozone beknelt vooralsnog niet hoger helpt.De 'Purchasing Managers' Index' is een belangrijke indicator die het gemoed in de eurozone peilt. Onder meer de Europese Centrale bank (ECB) houdt er rekening mee bij het uitstippelen van haar rentebeleid. (BO)