De Europese Centrale Bank (ECB) houdt er rekening mee dat de inflatie in de eurozone de komende maanden laag blijft. Dat bleek woensdag uit een toelichting van ECB-voorzitter Mario Draghi bij het rentebesluit.

Inflatie

Eerder deze week berekende het Europees statistiekbureau Eurostat dat de inflatie in de eurozone in mei 0,3 procent bedroeg op jaarbasis, de eerste stijging van het gemiddelde prijspeil in een half jaar. Analisten hielden rekening met een beperktere toename met 0,2 procent.

De ECB ziet de inflatie pas later in het jaar oplopen tot 1,5 procent in 2016 en tot 1,8 procent in 2017. Die percentages wijken niet af van een eerdere prognose in maart.

Het streefdoel van de Europese centrale bank bestaat in een inflatie van - net geen - 2 procent.

Groei

Ook de prognoses voor de economische groei binnen de eurozone werden grotendeels gehandhaafd. Verwacht wordt dat het bbp van de eurozone dit jaar met 1,5 procent toeneemt, in 2016 met 1,9 procent en met 2 procent in 2017. Bij de prognose in maart hield de ECB rekening met 2,1 procent groei in 2017.

Rente

Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 0,05 procent. De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat betekent dat banken dat percentage aan rente moeten betalen om tegoeden bij de ECB onder te brengen.

Sinds een verlaging in september zijn de rentetarieven niet meer gewijzigd.

(AFN/BO)

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt er rekening mee dat de inflatie in de eurozone de komende maanden laag blijft. Dat bleek woensdag uit een toelichting van ECB-voorzitter Mario Draghi bij het rentebesluit.Eerder deze week berekende het Europees statistiekbureau Eurostat dat de inflatie in de eurozone in mei 0,3 procent bedroeg op jaarbasis, de eerste stijging van het gemiddelde prijspeil in een half jaar. Analisten hielden rekening met een beperktere toename met 0,2 procent.De ECB ziet de inflatie pas later in het jaar oplopen tot 1,5 procent in 2016 en tot 1,8 procent in 2017. Die percentages wijken niet af van een eerdere prognose in maart.Het streefdoel van de Europese centrale bank bestaat in een inflatie van - net geen - 2 procent.Ook de prognoses voor de economische groei binnen de eurozone werden grotendeels gehandhaafd. Verwacht wordt dat het bbp van de eurozone dit jaar met 1,5 procent toeneemt, in 2016 met 1,9 procent en met 2 procent in 2017. Bij de prognose in maart hield de ECB rekening met 2,1 procent groei in 2017. Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 0,05 procent. De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat betekent dat banken dat percentage aan rente moeten betalen om tegoeden bij de ECB onder te brengen. Sinds een verlaging in september zijn de rentetarieven niet meer gewijzigd. (AFN/BO)