Volgens het Duitse tijdschrift Die Welt, dat zich baseert op bronnen binnen de centrale bank, wil de ECB het voor banken opnieuw eenvoudiger maken om goedkope ECB-kredieten te verkrijgen. Voor het krijgen van een lening bij de ECB moet de bank in kwestie een onderpand kunnen leveren, maar de voorwaarden waaraan zo'n onderpand moet voldoen zouden nu versoepeld worden.

Door de soepeler spelregels zouden de banken bijvoorbeeld herverpakte woonkredieten kunnen inbrengen als onderpand, wat vooral de Spaanse bankensector - die kreunt onder een vastgoedcrisis - ten goede kan komen.

Voorts zou de ECB overwegen de regels voor minimale ratings waarmee staatsobligaties als onderpand beoordeeld worden te schrappen. In de plaats daarvan zou de centrale bank de waarde van de staatsobligaties via een eigen beoordelingssysteem willen meten.

Als de ECB haar plannen om zelf kredietbeoordelaar te spelen doorzet, komen de ratings van de grote drie - Moody's, S&P en Fitch - allicht in het gedrang. (Belga/BO)

Volgens het Duitse tijdschrift Die Welt, dat zich baseert op bronnen binnen de centrale bank, wil de ECB het voor banken opnieuw eenvoudiger maken om goedkope ECB-kredieten te verkrijgen. Voor het krijgen van een lening bij de ECB moet de bank in kwestie een onderpand kunnen leveren, maar de voorwaarden waaraan zo'n onderpand moet voldoen zouden nu versoepeld worden. Door de soepeler spelregels zouden de banken bijvoorbeeld herverpakte woonkredieten kunnen inbrengen als onderpand, wat vooral de Spaanse bankensector - die kreunt onder een vastgoedcrisis - ten goede kan komen. Voorts zou de ECB overwegen de regels voor minimale ratings waarmee staatsobligaties als onderpand beoordeeld worden te schrappen. In de plaats daarvan zou de centrale bank de waarde van de staatsobligaties via een eigen beoordelingssysteem willen meten.Als de ECB haar plannen om zelf kredietbeoordelaar te spelen doorzet, komen de ratings van de grote drie - Moody's, S&P en Fitch - allicht in het gedrang. (Belga/BO)