Een nieuw platform kan nieuwe investeerders op de markt brengen, zegt de ECB maandag in het Financial Stability Review. Meer handel betekent meer liquiditeit en dus betere prijzen die de banken krijgen voor de slechte kredieten die ze van de hand willen doen. Hierdoor zou hun kapitaal behouden blijven en worden de risico's voor de financiële stabiliteit verkleind.

Het voorstel past in de wens van de Europese autoriteiten dat de banken hun slechte kredieten moeten afbouwen of verkopen. Zo zouden ze hun balans verbeteren, het vertrouwen verbeteren van investeerders en middelen vrijmaken voor nieuwe leningen.

De banken in de eurozone houden nu zowat 921 miljard euro aan slechte leningen aan, of 6 procent van het totale aantal leningen. Inspanningen om dat aantal naar beneden te krijgen, worden verhinderd door een gebrek aan vraag en aanbod, aldus de ECB.

Een nieuw platform kan nieuwe investeerders op de markt brengen, zegt de ECB maandag in het Financial Stability Review. Meer handel betekent meer liquiditeit en dus betere prijzen die de banken krijgen voor de slechte kredieten die ze van de hand willen doen. Hierdoor zou hun kapitaal behouden blijven en worden de risico's voor de financiële stabiliteit verkleind. Het voorstel past in de wens van de Europese autoriteiten dat de banken hun slechte kredieten moeten afbouwen of verkopen. Zo zouden ze hun balans verbeteren, het vertrouwen verbeteren van investeerders en middelen vrijmaken voor nieuwe leningen. De banken in de eurozone houden nu zowat 921 miljard euro aan slechte leningen aan, of 6 procent van het totale aantal leningen. Inspanningen om dat aantal naar beneden te krijgen, worden verhinderd door een gebrek aan vraag en aanbod, aldus de ECB.