ECB wil handelsplatform voor slechte kredieten

27/11/17 om 19:44 - Bijgewerkt om 19:44

Bron: Belga

De Europese Centrale Bank (ECB) vraagt dat er een elektronisch handelsplatform komt voor slechte kredieten. Dat platform moet ook informatie verschaffen over de aard van de lening. Zo moet het voor banken en investeerders gemakkelijker worden om slechte leningen te verhandelen.

ECB wil handelsplatform voor slechte kredieten

© belga

Een nieuw platform kan nieuwe investeerders op de markt brengen, zegt de ECB maandag in het Financial Stability Review. Meer handel betekent meer liquiditeit en dus betere prijzen die de banken krijgen voor de slechte kredieten die ze van de hand willen doen. Hierdoor zou hun kapitaal behouden blijven en worden de risico's voor de financiële stabiliteit verkleind.

Het voorstel past in de wens van de Europese autoriteiten dat de banken hun slechte kredieten moeten afbouwen of verkopen. Zo zouden ze hun balans verbeteren, het vertrouwen verbeteren van investeerders en middelen vrijmaken voor nieuwe leningen.

De banken in de eurozone houden nu zowat 921 miljard euro aan slechte leningen aan, of 6 procent van het totale aantal leningen. Inspanningen om dat aantal naar beneden te krijgen, worden verhinderd door een gebrek aan vraag en aanbod, aldus de ECB.

Onze partners