De beslissing van de ECB om de rente op het laagterecord van 1,0 procent te houden, werd algemeen vewacht.

Dat de Europese Centrale Bank haar rentebeleid ongewijzigd laat, is een gevolg van de conjunctuur in de eurozone die wat lijkt te stabiliseren. Daar komt ook het inflatiecijfer bij dat onder druk van de olieprijzen tot 2,7 procent reikt. Het streefdoel van de ECB is een inflatiecijfer van net onder de grens van 2 procent.

De ECB stelde de banken de afgelopen drie maanden ruim 1000 miljard euro ter beschikking tegen een rente van 1 procent. De banken krijgen daardoor de gelegenheid geld te lenen voor een termijn van drie jaar tegen een uizonderlijk laag tarief.

In een toelichting bij het rentebesluit gaf voorzitter Mario Draghi te kennen dat de Europese Centrale Bank (ECB) de groeiprognoses voor de eurozone wat heeft getemperd. Voor 2012 wordt nu een lichte terugval met 0,1 procent van het bbp en een inflatiecijfer van net boven de 2 procent verwacht. Eerder ging de ECB nog uit van 0,3 procent groei. Voor 2013 rekent de ECB op 1,1 procent groei en 1,6 procent inflatie.

Hoewel voorzitter Draghi tijdens zijn toelichting bevestigde dat er 'tekenen van stabilisering' merkbaar zijn, blijft hij op zijn hoede voor de risico's die de conjunctuur in de eurozone kunnen bedreigen. (BO)

De beslissing van de ECB om de rente op het laagterecord van 1,0 procent te houden, werd algemeen vewacht.Dat de Europese Centrale Bank haar rentebeleid ongewijzigd laat, is een gevolg van de conjunctuur in de eurozone die wat lijkt te stabiliseren. Daar komt ook het inflatiecijfer bij dat onder druk van de olieprijzen tot 2,7 procent reikt. Het streefdoel van de ECB is een inflatiecijfer van net onder de grens van 2 procent.De ECB stelde de banken de afgelopen drie maanden ruim 1000 miljard euro ter beschikking tegen een rente van 1 procent. De banken krijgen daardoor de gelegenheid geld te lenen voor een termijn van drie jaar tegen een uizonderlijk laag tarief. In een toelichting bij het rentebesluit gaf voorzitter Mario Draghi te kennen dat de Europese Centrale Bank (ECB) de groeiprognoses voor de eurozone wat heeft getemperd. Voor 2012 wordt nu een lichte terugval met 0,1 procent van het bbp en een inflatiecijfer van net boven de 2 procent verwacht. Eerder ging de ECB nog uit van 0,3 procent groei. Voor 2013 rekent de ECB op 1,1 procent groei en 1,6 procent inflatie. Hoewel voorzitter Draghi tijdens zijn toelichting bevestigde dat er 'tekenen van stabilisering' merkbaar zijn, blijft hij op zijn hoede voor de risico's die de conjunctuur in de eurozone kunnen bedreigen. (BO)