De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt haar belangrijkse rentevoet met 25 basispunten, van 0,75 naar 0,5 procent. Dat is het laagste niveau ooit.
De renteverlaging, de eerste in tien maanden, moet de Europese economie aanzwengelen en was door de meeste analisten verwacht.

De ECB hoopt dat de banken de goedkope rente zullen doorrekenen aan bedrijven en verbruikers in de vorm van goedkope kredieten. Door bedrijfsinvesteringen en bestedingen van de consumenten, zo hoopt men, kan de economie gestimuleerd worden.

Druk

De ECB stond onder verhoogde druk om iets te doen nu de werkloosheid in de eurozone gestegen is tot een recordhoogte en de inflatie gedaald is tot het laagste peil in drie maanden.

Verschillende analisten, onder wie ook Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt, twijfelen echter aan de effectiviteit van een rentedaling. 'Vooral voor wat betreft de impact op de reële economie van bedrijfsinvesteringen en jobcreatie. Een kwartje minder of meer basisrente gaat hier echt nauwelijks enig verschil uitmaken,' zo zei Van Overtveldt. Lees verder.

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt haar belangrijkse rentevoet met 25 basispunten, van 0,75 naar 0,5 procent. Dat is het laagste niveau ooit. De renteverlaging, de eerste in tien maanden, moet de Europese economie aanzwengelen en was door de meeste analisten verwacht. De ECB hoopt dat de banken de goedkope rente zullen doorrekenen aan bedrijven en verbruikers in de vorm van goedkope kredieten. Door bedrijfsinvesteringen en bestedingen van de consumenten, zo hoopt men, kan de economie gestimuleerd worden.Druk De ECB stond onder verhoogde druk om iets te doen nu de werkloosheid in de eurozone gestegen is tot een recordhoogte en de inflatie gedaald is tot het laagste peil in drie maanden. Verschillende analisten, onder wie ook Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt, twijfelen echter aan de effectiviteit van een rentedaling. 'Vooral voor wat betreft de impact op de reële economie van bedrijfsinvesteringen en jobcreatie. Een kwartje minder of meer basisrente gaat hier echt nauwelijks enig verschil uitmaken,' zo zei Van Overtveldt. Lees verder.