Intussen staat de rente al sinds november 2013 op het historisch lage peil van 0,25 procent. Dat de ECB de lage rente handhaaft komt niet als een verrassing, hoewel de aanhoudende lage inflatie binnen finaciële kringen toch voor wat nervositeit zorgt.

De inflatie in de eurozone stabiliseerde in februari op 0,8 procent, ver onder het streefdoel van - net onder de - 2 procent die de ECB als ideaal beschouwt.

Wat de inflatie betreft, maakt de ECB zich weinig illusies over de komende jaren. In de recente prognose wordt voor het lopende jaar rekening gehouden met een inflatie van 1 procent, tegen een eerdere prognose van 1,1 procent. In 2015 en 2016 zou de inflatie 'licht' stijgen tot respectievelijk 1,3 procent en 1,5 procent, liet ECB-voorzitter Mario Draghi verstaan tijdens een toelichting bij het rentebesluit.

Een te lage inflatie blijft niet zonder risico's, want die kan wegen op het consumptiepatroon en bemoeilijkt ook de afbetaling van schulden. Vast staat dat de rente in de eurozone nog een lange tijd laag blijft.

Wat de economische groei voor de eurozone betreft, mikt de ECB voor dit jaar op 1,2 procent tegenover een eerdere raming van 1,1 procent. Voor 2015 verwacht de ECB een een toename van het bbp met 1,5 procent en in 2016 met 1,8 procent. (Belga/BO)

Intussen staat de rente al sinds november 2013 op het historisch lage peil van 0,25 procent. Dat de ECB de lage rente handhaaft komt niet als een verrassing, hoewel de aanhoudende lage inflatie binnen finaciële kringen toch voor wat nervositeit zorgt.De inflatie in de eurozone stabiliseerde in februari op 0,8 procent, ver onder het streefdoel van - net onder de - 2 procent die de ECB als ideaal beschouwt.Wat de inflatie betreft, maakt de ECB zich weinig illusies over de komende jaren. In de recente prognose wordt voor het lopende jaar rekening gehouden met een inflatie van 1 procent, tegen een eerdere prognose van 1,1 procent. In 2015 en 2016 zou de inflatie 'licht' stijgen tot respectievelijk 1,3 procent en 1,5 procent, liet ECB-voorzitter Mario Draghi verstaan tijdens een toelichting bij het rentebesluit. Een te lage inflatie blijft niet zonder risico's, want die kan wegen op het consumptiepatroon en bemoeilijkt ook de afbetaling van schulden. Vast staat dat de rente in de eurozone nog een lange tijd laag blijft.Wat de economische groei voor de eurozone betreft, mikt de ECB voor dit jaar op 1,2 procent tegenover een eerdere raming van 1,1 procent. Voor 2015 verwacht de ECB een een toename van het bbp met 1,5 procent en in 2016 met 1,8 procent. (Belga/BO)