De ECB handhaaft haar belangrijkste rentetarief - de herfinancieringsrente - op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen blijven lenen bij de centrale bank.

Ook de rente - de depositorente - die de banken moeten betalen om hun geld bij de ECB te stallen blijft ongewijzigd op 0,4 procent.

In oktober maakte de ECB bekend dat het opkoopprogramma van obligaties vanaf volgend jaar wordt gehalveerd. Concreet koopt de ECB vanaf januari 2018 maandelijks voor 30 miljard euroop tegenover 60 miljard euro eerder.

De ECB koopt al sinds maart 2015 voor tientallen miljarden euro's per maand aan voornamelijk staats- en bedrijfsobligaties op.

ECB-voorzitter Mario Draghi liet donderdagnamiddag tijdens een toelichting bij het rentebesluit verstaan dat hij optimistischer gestemd is dan drie maanden geleden over de conjunctuurvooruitzichten voor de eurozone.

Voor dit jaar verwacht de ECB nu een toename van het bbp met 2,4 procent, tegenover 2,2 procent in een vorige raming afgelopen september.

Volgend jaar mikt de ECB op een groei met 2,3 procent (septemberprognose: 1,8 procent). Voor 2019 wordt een groei van 1,9 procent (septemberprognose: 1,7 procent) verwacht.

De ECB maakte voor het eerst ook de prognoses voor 2020 bekend: + 1,7 procent.

Door de onlangs gestegen olieprijzen verwacht de ECB nu ook een iets hogere inflatie voor volgend jaar: 1,4 procent tegenover een eerdere raming van 1,2 procent. Voor 2019 wordt gerekend op een inflatie van 1,5 procent, voor 2020 op 1,7 procent. De verwachte inflatie blijft daarmee nog steeds onder het streefcijfer van - net geen - 2 procent.

Donderdagnamiddag gaf ECB-voorzitter Mario Draghi meer toelichting bij het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Die toelichting kunt u hieronder (her)bekijken.

De ECB handhaaft haar belangrijkste rentetarief - de herfinancieringsrente - op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen blijven lenen bij de centrale bank. Ook de rente - de depositorente - die de banken moeten betalen om hun geld bij de ECB te stallen blijft ongewijzigd op 0,4 procent.In oktober maakte de ECB bekend dat het opkoopprogramma van obligaties vanaf volgend jaar wordt gehalveerd. Concreet koopt de ECB vanaf januari 2018 maandelijks voor 30 miljard euroop tegenover 60 miljard euro eerder.De ECB koopt al sinds maart 2015 voor tientallen miljarden euro's per maand aan voornamelijk staats- en bedrijfsobligaties op. ECB-voorzitter Mario Draghi liet donderdagnamiddag tijdens een toelichting bij het rentebesluit verstaan dat hij optimistischer gestemd is dan drie maanden geleden over de conjunctuurvooruitzichten voor de eurozone. Voor dit jaar verwacht de ECB nu een toename van het bbp met 2,4 procent, tegenover 2,2 procent in een vorige raming afgelopen september. Volgend jaar mikt de ECB op een groei met 2,3 procent (septemberprognose: 1,8 procent). Voor 2019 wordt een groei van 1,9 procent (septemberprognose: 1,7 procent) verwacht. De ECB maakte voor het eerst ook de prognoses voor 2020 bekend: + 1,7 procent. Door de onlangs gestegen olieprijzen verwacht de ECB nu ook een iets hogere inflatie voor volgend jaar: 1,4 procent tegenover een eerdere raming van 1,2 procent. Voor 2019 wordt gerekend op een inflatie van 1,5 procent, voor 2020 op 1,7 procent. De verwachte inflatie blijft daarmee nog steeds onder het streefcijfer van - net geen - 2 procent.Donderdagnamiddag gaf ECB-voorzitter Mario Draghi meer toelichting bij het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Die toelichting kunt u hieronder (her)bekijken.