Mario Draghi, die sinds begin november aan het hoofd staat van de ECB, staat niet bepaald bekend als een voorstander van het aankopen van staatspapier van noodlijdende eurolanden. Toch liet hij tijdens zijn eerste persconferentie als ECB-voorzitter duidelijk verstaan dat de centrale bank staatsobligaties zal blijven aankopen, maar dat het inkoopprogramma tijdelijk en beperkt blijft.

Vorige week - tussen 2 en 8 november - kocht de ECB voor 4,48 miljard euro staatsobligaties op. De week daarvoor was dat nog 9,52 miljard euro. In totaal kocht de ECB het afgelopen anderhalf jaar al 187 miljard euro staatspapier op.

Maandag benadrukte Jens Weidmann, topman van de Duitse Bundesbank en bestuurder van de ECB, dat het noodlijdende Italië met een beetje politieke wil best in staat is om zijn financiële problemen zelf op te lossen. Daarmee illustreerde Weidmann dat hij gekant is tegen het aankoopprogramma van de centrale bank. In september nam Jürgen Stark ontslag als hoofdeconoom van de ECB uit onvrede met het aankoopbeleid van de centrale bank. (Belga/BO)

Mario Draghi, die sinds begin november aan het hoofd staat van de ECB, staat niet bepaald bekend als een voorstander van het aankopen van staatspapier van noodlijdende eurolanden. Toch liet hij tijdens zijn eerste persconferentie als ECB-voorzitter duidelijk verstaan dat de centrale bank staatsobligaties zal blijven aankopen, maar dat het inkoopprogramma tijdelijk en beperkt blijft.Vorige week - tussen 2 en 8 november - kocht de ECB voor 4,48 miljard euro staatsobligaties op. De week daarvoor was dat nog 9,52 miljard euro. In totaal kocht de ECB het afgelopen anderhalf jaar al 187 miljard euro staatspapier op.Maandag benadrukte Jens Weidmann, topman van de Duitse Bundesbank en bestuurder van de ECB, dat het noodlijdende Italië met een beetje politieke wil best in staat is om zijn financiële problemen zelf op te lossen. Daarmee illustreerde Weidmann dat hij gekant is tegen het aankoopprogramma van de centrale bank. In september nam Jürgen Stark ontslag als hoofdeconoom van de ECB uit onvrede met het aankoopbeleid van de centrale bank. (Belga/BO)