ECB houdt vast aan monetair beleid

© belga

De Europese Centrale Bank wijkt zoals verwacht niet af van haar monetair beleid en de daaraan gekoppelde lage rente.

Zoals verwacht handhaaft de Europese Centrale Bank (ECB) haar belangrijkste rentevoet op 1 procent. Dat historisch lage peil is al sinds december 2011 van kracht.

‘Geleidelijk herstel’

Hoewel ECB-voorzitter Mario Draghi vorige week zijn economische vooruitzichten voor de eurozone al wat matigde, hielden economen geen rekening met een koerswijziging van de centrale bank.

In een toelichting bij het rentebesluit donderdagnamiddag werd duidelijk dat Draghi voor de economie van de eurozone voortaan mikt op een geleidelijk herstel, “ondersteund door een toenemende buitenlandse vraag, een lage rente, en de maatregelen die werden genomen om de goede werking van de economie in de eurozone te bevorderen.” De ECB draaide namelijk eerder al de kredietkraan voor noodlijdende banken open, waardoor die banken voor een bedrag van in totaal 1.000 miljard euro vrijwel kosteloos geld mochten lenen.

Draghi blijft echter voorzichtig optimistisch, rekening houdend met de neerwaartse risico’s die te maken hebben met de spanningen op de obligatiemarkten en de stijgende grondstoffenprijzen.

Als het van de ECB-voorzitter afhangt, mogen de afzonderlijke overheden in de eurozone alvast een versnelling hoger schakelen om de begroting in orde te krijgen. Dat een strengere begrotingsdiscipline een rem zou zetten zet op de economische groei, wijst Draghi van de hand. “Er is absoluut geen contradictie tussen groei nastreven en het doorzetten van de door Europa opgelegde begrotingsdiscipline,” verduidelijkte hij.

Inflatie
In november en december 2011 ging de rente voor het laatst omlaag, telkens met 25 basispunten. Het hoofddoel van het monetaire beleid van de ECB bestaat erin de prijzen stabiel te houden met een inflatiecijfer van net onder de 2 procent. De inflatie in de eurozone bevindt zich echter al geruime tijd boven die grens. Voor het volledige jaar mikt de ECB op een inflatie van 2,4 procent.

Recessie

Volgens Jens Sondergaard, econoom bij Nomura International Plc in Londen, moet de ECB er rekening mee houden dat de recessie langer zal duren en dieper zal snijden dan twee maanden geleden werd voorspeld. Rest de vraag of de economische vooruitzichten in die mate verslechteren om de rente naar een recordlaagte te sturen, of wil de ECB meer indicaties zien?, aldus Sondergaard.

‘Geen wondermiddel’

Op 23 april stelde Jens Weidmann, voorzitter van de Bundesbank, de bepalende rol die de ECB krijgt toebedeeld openlijk ter discussie. “Het monetaire beleid is geen wondermiddel en de vuurkracht van de centrale bank blijft beperkt, zeker in een monetaire unie,” zei Weidmann “We kunnen enkel het vertrouwen herwinnen als we de buitensporige begrotingstekorten binnen de perken houden en het concurrentievermogen vergroten. Precies omdat die noodzakelijke maatregelen impopulair zijn, blijft het voor de politici verleidelijk een beroep te doen op de monetaire accommodatie van de ECB,” voegde hij eraan toe.

Het gebrek aan vertrouwen in de eurozone blijkt donderdag nog uit het bedrag van 803 miljard euro dat banken bij de ECB hebben gestald in plaats van het onderling aan elkaar te lenen.

De ECB maakte haar rentebesluit donderdag uitzonderlijk bekend vanuit Barcelona, niet vanuit haar thuishaven in Frankfurt. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content