Er werd reikhalzend uitgekeken naar de verklaringen van Trichet, nu de Europese economie vertraagt terwijl de inflatiedruk lijkt af te nemen.

Minder groei

In zijn toelichting verklaarde de voorzitter dat de ECB de groeivooruitzichten voor de eurozone naar beneden heeft herzien. Voor 2011 verwacht de centrale bank een groei van 1,6 procent tegenover 1,9 procent bij eerdere prognoses.

Inflatie

"De risico's voor de economische vooruitzichten zijn toegenomen, terwijl het inflatierisico afnam", klonk het. Trichet verwacht dat de inflatie in 2012 onder de 2 procent zal uitkomen. Het streefcijfer van de ECB ligt net onder de grens van 2 procent.

Trichet boos

Trichet maakte zich donderdagnamiddag wel boos over de kritiek van de Duitse SPD-leider Sigmar Gabriel, die de aankoop van overheidsobligaties door de ECB ter discussie stelde. Volgens Trichet verdient de bank felicitaties in haar strijd tegen de inflatie. De ECB-voorzitter wees daarbij de politici met de vinger. "De aankoop van staatsobligaties was nodig omdat de regeringen in kwestie niet gepast hebben gereageerd", aldus Trichet. Hij voegde er aan toe dat Europa zich in de zwaarste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog bevindt.

Na de toelichting van de ECB-voorzitter zakte de rente op Duitse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar tot 1,823 procent en gaf de euro 1,1 procent prijs tot 1,3945 dollar.

Britse rente

Ook de Bank of England (BoE) besliste donderdag de rente te handhaven. Daarmee staat de rente in het Verenigd Koninkrijk al sinds halfweg 2009 op het historisch laag peil van 0,5 procent. De Britse Centrale Bank houdt dus vast aan het soepel monetair beleid, waarbij geld in de economie gepompt wordt door onder meer het aankopen van staatsobligaties.

(bloomberg/BO)

Er werd reikhalzend uitgekeken naar de verklaringen van Trichet, nu de Europese economie vertraagt terwijl de inflatiedruk lijkt af te nemen. Minder groeiIn zijn toelichting verklaarde de voorzitter dat de ECB de groeivooruitzichten voor de eurozone naar beneden heeft herzien. Voor 2011 verwacht de centrale bank een groei van 1,6 procent tegenover 1,9 procent bij eerdere prognoses. Inflatie"De risico's voor de economische vooruitzichten zijn toegenomen, terwijl het inflatierisico afnam", klonk het. Trichet verwacht dat de inflatie in 2012 onder de 2 procent zal uitkomen. Het streefcijfer van de ECB ligt net onder de grens van 2 procent.Trichet boosTrichet maakte zich donderdagnamiddag wel boos over de kritiek van de Duitse SPD-leider Sigmar Gabriel, die de aankoop van overheidsobligaties door de ECB ter discussie stelde. Volgens Trichet verdient de bank felicitaties in haar strijd tegen de inflatie. De ECB-voorzitter wees daarbij de politici met de vinger. "De aankoop van staatsobligaties was nodig omdat de regeringen in kwestie niet gepast hebben gereageerd", aldus Trichet. Hij voegde er aan toe dat Europa zich in de zwaarste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog bevindt. Na de toelichting van de ECB-voorzitter zakte de rente op Duitse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar tot 1,823 procent en gaf de euro 1,1 procent prijs tot 1,3945 dollar.Britse renteOok de Bank of England (BoE) besliste donderdag de rente te handhaven. Daarmee staat de rente in het Verenigd Koninkrijk al sinds halfweg 2009 op het historisch laag peil van 0,5 procent. De Britse Centrale Bank houdt dus vast aan het soepel monetair beleid, waarbij geld in de economie gepompt wordt door onder meer het aankopen van staatsobligaties. (bloomberg/BO)