De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de rente -zoals verwacht - op het historisch lage peil van 0,5 procent.

Dat de ECB de rente handhaaft wekt geen verbazing, rekening houdend met de recente renteverlaging in mei - van 0,75 naar 0,50 procent - en de licht optimistische groeivooruitzichten voor het einde van het jaar. Voorzitter Draghi liet eerder deze week namelijk verstaan dat hij mikt op een 'very gradual' herstel voor de eurozone. Ook de depositorente blijft deze maand op het huidge peil van 0 procent.

"Dit (rentebesluit) kan worden gezien als een reactie op de lichte verbetering van de PMI-index (van de inkoopmanagers), die erop lijkt te wijzen dat het ergste achter de rug is in de eurozone", aldus David Kohl, chief economist bij de Julius Baer Holding AG in Frankfurt.

In een toelichting bij het rentebesluit herhaalde voorzitter Draghi donderdag dat hij rekent op een geleidelijk herstel van de economie in de eurozone. "We zullen de ontwikkelingen op de voet volgen, en we staan klaar om te handelen indien nodig", voegde hij eraan toe.

De Europese Centrale Bank verlaagde donderdag de groeiprognoses voor dit jaar van -0,5 procent tot -0,6 procent. Ook de inflatieprognoses werden neerwaarts bijgesteld, van 1,6 tot 1,4 procent. Voor volgend jaar mikt de ECB op een economische groei van de eurozone met 1,1 procent tegenover 1 procent bij een eerdere prognose. (BO/Reuters)

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de rente -zoals verwacht - op het historisch lage peil van 0,5 procent.Dat de ECB de rente handhaaft wekt geen verbazing, rekening houdend met de recente renteverlaging in mei - van 0,75 naar 0,50 procent - en de licht optimistische groeivooruitzichten voor het einde van het jaar. Voorzitter Draghi liet eerder deze week namelijk verstaan dat hij mikt op een 'very gradual' herstel voor de eurozone. Ook de depositorente blijft deze maand op het huidge peil van 0 procent."Dit (rentebesluit) kan worden gezien als een reactie op de lichte verbetering van de PMI-index (van de inkoopmanagers), die erop lijkt te wijzen dat het ergste achter de rug is in de eurozone", aldus David Kohl, chief economist bij de Julius Baer Holding AG in Frankfurt.In een toelichting bij het rentebesluit herhaalde voorzitter Draghi donderdag dat hij rekent op een geleidelijk herstel van de economie in de eurozone. "We zullen de ontwikkelingen op de voet volgen, en we staan klaar om te handelen indien nodig", voegde hij eraan toe. De Europese Centrale Bank verlaagde donderdag de groeiprognoses voor dit jaar van -0,5 procent tot -0,6 procent. Ook de inflatieprognoses werden neerwaarts bijgesteld, van 1,6 tot 1,4 procent. Voor volgend jaar mikt de ECB op een economische groei van de eurozone met 1,1 procent tegenover 1 procent bij een eerdere prognose. (BO/Reuters)