De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone onveranderd op hun historisch lage niveaus. Dat meldde de centrale bank donderdag na afloop van de zeswekelijkse beleidsvergadering.

De herfinancieringsrente blijft daardoor op 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft op - 0,4 procent, waardoor banken moeten betalen om hun geld bij de ECB te stallen.

Met de lage rente probeert de ECB de lage inflatie in de eurozone op te krikken. In dat kader koopt de centrale bank ook maandelijks voor tientallen miljarden euro's aan schuldpapier op bij financiële instellingen.

Tot en met maart wordt maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties opgekocht en de ECB besliste in december om de aankopen in de periode van april tot en met december voort te zetten voor een - lager - bedrag van 60 miljard euro per maand. Ook in die plannen werd donderdag niets gewijzigd.

De ECB mikt op een inflatie van net geen 2 procent. In december liep de geldontwaarding in de eurozone volgens een eerste schatting op van 0,6 naar 1,1 procent.

Hieronder volgt een toelichting van ECB-voorzitter Mario Draghi.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone onveranderd op hun historisch lage niveaus. Dat meldde de centrale bank donderdag na afloop van de zeswekelijkse beleidsvergadering.De herfinancieringsrente blijft daardoor op 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft op - 0,4 procent, waardoor banken moeten betalen om hun geld bij de ECB te stallen. Met de lage rente probeert de ECB de lage inflatie in de eurozone op te krikken. In dat kader koopt de centrale bank ook maandelijks voor tientallen miljarden euro's aan schuldpapier op bij financiële instellingen. Tot en met maart wordt maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties opgekocht en de ECB besliste in december om de aankopen in de periode van april tot en met december voort te zetten voor een - lager - bedrag van 60 miljard euro per maand. Ook in die plannen werd donderdag niets gewijzigd. De ECB mikt op een inflatie van net geen 2 procent. In december liep de geldontwaarding in de eurozone volgens een eerste schatting op van 0,6 naar 1,1 procent.Hieronder volgt een toelichting van ECB-voorzitter Mario Draghi.