De herfinancieringsrente ging in september omlaag naar het historisch lage niveau van 0,05 procent en blijft daarop staan.

De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat inhoudt dat financiële instellingen rente moeten betalen om middelen bij de ECB onder te brengen.

In een toelichting zie ECB-voorzitter Mario Draghi donderdagnamiddag dat de Europese Centrale Bank (ECB) extra maatregelen voorberidt om de lage inflatie in het eurogebied aan te wakkeren, voor het geval de al aangekondigde stappen te weinig effect sorteren.

Daarmee spreekt Draghi zich wat stelliger uit dan de vorige maanden. De afgelopen maanden zei hij steevast dat de ECB 'bereid is tot' aanvullende stappen, mocht dat noodzakelijk blijken. De ECB-voorzitterbenadrukte dat het bestuur unaniem is in zijn belofte om ook naar 'onconventionele' maatregelen te kijken, op voorwaarde dat die binnen het mandaat van de ECB passen.

Een nieuwe maatregel zou bijvoorbeeld de opkoop van obligaties zijn, uitgegeven door bedrijven of overheden.

Draghi herhaalde dat de al eerder genomen maatregelen, zoals het verstrekken van extra leningen aan banken en het opkopen van bepaalde soorten schuldpapier, een 'aanzienlijke impact' zullen hebben op de balans van de ECB. Die zal naar verwachting groeien 'richting de omvang die zij had aan het begin van 2012', wat neerkomt op zo'n 1.000 miljard euro meer dan nu.

Draghi wees in zijn toelichting ook de interne kritiek uit de 24-koppige raad van gouverneurs op zijn leiderschap af. Niet akkoord gaan over zaken is vrij normaal en gebeurt overal, pareerde hij de kritiek die in de pers was opgedoken. Hij verwees hierbij naar de besluitvorming van de centrale banken van de VS, Groot-Brittannië en Japan. 'Dit maakt deel uit van de normale diversiteit'. Draghi zei nog dat er 'geen lijn tussen noord en zuid' (Europa, nvdr) te trekken valt, wanneer er verschillende visies op het beleid zijn.

(Belga/BO)

De herfinancieringsrente ging in september omlaag naar het historisch lage niveau van 0,05 procent en blijft daarop staan. De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat inhoudt dat financiële instellingen rente moeten betalen om middelen bij de ECB onder te brengen. In een toelichting zie ECB-voorzitter Mario Draghi donderdagnamiddag dat de Europese Centrale Bank (ECB) extra maatregelen voorberidt om de lage inflatie in het eurogebied aan te wakkeren, voor het geval de al aangekondigde stappen te weinig effect sorteren. Daarmee spreekt Draghi zich wat stelliger uit dan de vorige maanden. De afgelopen maanden zei hij steevast dat de ECB 'bereid is tot' aanvullende stappen, mocht dat noodzakelijk blijken. De ECB-voorzitterbenadrukte dat het bestuur unaniem is in zijn belofte om ook naar 'onconventionele' maatregelen te kijken, op voorwaarde dat die binnen het mandaat van de ECB passen. Een nieuwe maatregel zou bijvoorbeeld de opkoop van obligaties zijn, uitgegeven door bedrijven of overheden. Draghi herhaalde dat de al eerder genomen maatregelen, zoals het verstrekken van extra leningen aan banken en het opkopen van bepaalde soorten schuldpapier, een 'aanzienlijke impact' zullen hebben op de balans van de ECB. Die zal naar verwachting groeien 'richting de omvang die zij had aan het begin van 2012', wat neerkomt op zo'n 1.000 miljard euro meer dan nu. Draghi wees in zijn toelichting ook de interne kritiek uit de 24-koppige raad van gouverneurs op zijn leiderschap af. Niet akkoord gaan over zaken is vrij normaal en gebeurt overal, pareerde hij de kritiek die in de pers was opgedoken. Hij verwees hierbij naar de besluitvorming van de centrale banken van de VS, Groot-Brittannië en Japan. 'Dit maakt deel uit van de normale diversiteit'. Draghi zei nog dat er 'geen lijn tussen noord en zuid' (Europa, nvdr) te trekken valt, wanneer er verschillende visies op het beleid zijn. (Belga/BO)