De rentevoet staat al sinds mei 2009 op een historisch laag peil. Economen en analisten houden er rekening mee dat de ECB de rente pas eind 2011 gaat bijsturen.

In een toelichting verklaarde ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet donderdagnamiddag in Frankfurt dat de inflatiedruk in de eurozone op korte termijn toeneemt door de hogere energieprijzen. Op middellange en lange termijn zou de inflatiedoelstelling niet in gevaar komen.

In december 2010 steeg de inflatie in de eurozone van 1,9 tot 2,2 procent. Op die manier werd voor het eerst in twee jaar de inflatiedoelstelling van de ECB (2 procent) overschreden.

De lage rentevoet is volgens Trichet nog altijd "gepast", rekening houdend met de economische ontwikkelingen in de eurozone. De evolutie van de groei in de eurozone blijft "positief", maar de "onzekerheid blijft groot", voegde hij eraan toe. Trichet verwees naar verschillende Europese banken die afhankelijk blijven van ECB-steun.

De export van landen uit de eurozone zou in ieder geval moeten groeien onder invloed van de wereldwijd toenemende activiteit, verduidelijkte Trichet.

In een reactie op de verklaringen van de ECB-voorzitter over de inflatiedruk klimt de euro donderdagnamiddag tot ruim 1,33 dollar. Woensdag lag de referentiekoers van de Europese eenheidsmunt nog onder de 1,30 dollar.

De rentevoet staat al sinds mei 2009 op een historisch laag peil. Economen en analisten houden er rekening mee dat de ECB de rente pas eind 2011 gaat bijsturen. In een toelichting verklaarde ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet donderdagnamiddag in Frankfurt dat de inflatiedruk in de eurozone op korte termijn toeneemt door de hogere energieprijzen. Op middellange en lange termijn zou de inflatiedoelstelling niet in gevaar komen. In december 2010 steeg de inflatie in de eurozone van 1,9 tot 2,2 procent. Op die manier werd voor het eerst in twee jaar de inflatiedoelstelling van de ECB (2 procent) overschreden. De lage rentevoet is volgens Trichet nog altijd "gepast", rekening houdend met de economische ontwikkelingen in de eurozone. De evolutie van de groei in de eurozone blijft "positief", maar de "onzekerheid blijft groot", voegde hij eraan toe. Trichet verwees naar verschillende Europese banken die afhankelijk blijven van ECB-steun. De export van landen uit de eurozone zou in ieder geval moeten groeien onder invloed van de wereldwijd toenemende activiteit, verduidelijkte Trichet.In een reactie op de verklaringen van de ECB-voorzitter over de inflatiedruk klimt de euro donderdagnamiddag tot ruim 1,33 dollar. Woensdag lag de referentiekoers van de Europese eenheidsmunt nog onder de 1,30 dollar.