Ook de depositorente blijft ongewijzigd op - 0,2 procent. Dat betekent dat de banken betalen om geld bij de ECB te stallen.

Vorige maand verlaagde de ECB haar rentevoeten met 10 basispunten. De centrale bank kondigde toen voor oktober ook een inkoopprogramma voor herverpakte kredieten en obligaties met onderpand aan.

Inflatie

Bij het vorige rentebesluit verwees ECB-voorzitter Draghi naar de veel te lage inflatie binnen de eurozone als verklaring voor de renteverlaging van 0,15 tot 0,05 procent. Het inflatiecijfer binnen de eurozone ligt namelijk veel te ver onder het ECB-streefdoel van - net onder de - 2 procent. In september daalde de inflatie in de eurozone tot 0,3 procent, het laagste peil in bijna vijf jaar. Die neergaande trend wekt de vrees voor deflatie op.

"Zoals verwacht geen rentewijziging, maar vandaag ligt de focus niet op de rente maar op de inkoopprogramma's van de ECB", zei Nomura-econoom Nick Matthews aan het persagentschap Reuters.

Inkoopprogramma

Dat bleek dan ook uit de toelichting van ECB-voorzitter donderdagnamiddag. Draghi maakte bekend dat de ECB vanaf half oktober start met de aankoop van pandbrieven (covered bonds of obligaties met onderpand). Later in het vierde kwartaal volgt dan de aankoop van 'Asset Backed Securities' (ABS), een soort geherstructureerd krediet.

Het inkoopprogramma zal twee jaar duren. Volgens Draghi moet het aankopen van financiële producten bij de banken 'de kredietverlening vergemakkelijken', wat de economie ten goede moet komen. Het programma zal een 'omvangrijke impact' hebben op de balans van de ECB, luidde het.

Rellen

Donderdag braken er in de straten van Napels - vlak bij het Capodimontepaleis waar de raad van bestuur van de ECB bijeenzat - rellen uit waarbij honderden demonstranten luidruchtig protesteerden tegen het beleid van de ECB.

De demonstranten scandeerden slogans en liepen achter een spandoek met als tekst 'Jobonzekerheid, armoede, werkloosheid, speculatie. Bevrijd ons van de ECB!' In enkele toespraken werden de bezuinigingen en het banenverlies gehekeld waarvoor de Europese beleidslui in Brussel verantwoordelijk worden gesteld. ECB-voorzitter Draghi heeft de Europese politici namelijk herhaaldelijke keren op het hart gedrukt dat er binnen de eurozone een strikter bezuinigingsbeleid moet worden gevoerd.

Televisiebeelden lieten een confrontatie tussen de oproerpolitie en een menigte van demonstranten zien. De demonstranten probeerden de toegang tot het paleis te forceren. Helikopters vlogen boven een menigte die door de politie op een 600-tal demonstranten werd geraamd. Gemaskerde demonstranten gooiden met rookbommen, terwijl de politie reageerde met traangas en een waterkanon.

De ECB-top verzamelde uitzonderlijk in Napels. Tweemaal per jaar vergadert de ECB-top niet op de zetel in Frankfurt.

(Belga/Reuters/BO)

Ook de depositorente blijft ongewijzigd op - 0,2 procent. Dat betekent dat de banken betalen om geld bij de ECB te stallen.Vorige maand verlaagde de ECB haar rentevoeten met 10 basispunten. De centrale bank kondigde toen voor oktober ook een inkoopprogramma voor herverpakte kredieten en obligaties met onderpand aan.Bij het vorige rentebesluit verwees ECB-voorzitter Draghi naar de veel te lage inflatie binnen de eurozone als verklaring voor de renteverlaging van 0,15 tot 0,05 procent. Het inflatiecijfer binnen de eurozone ligt namelijk veel te ver onder het ECB-streefdoel van - net onder de - 2 procent. In september daalde de inflatie in de eurozone tot 0,3 procent, het laagste peil in bijna vijf jaar. Die neergaande trend wekt de vrees voor deflatie op."Zoals verwacht geen rentewijziging, maar vandaag ligt de focus niet op de rente maar op de inkoopprogramma's van de ECB", zei Nomura-econoom Nick Matthews aan het persagentschap Reuters.Dat bleek dan ook uit de toelichting van ECB-voorzitter donderdagnamiddag. Draghi maakte bekend dat de ECB vanaf half oktober start met de aankoop van pandbrieven (covered bonds of obligaties met onderpand). Later in het vierde kwartaal volgt dan de aankoop van 'Asset Backed Securities' (ABS), een soort geherstructureerd krediet. Het inkoopprogramma zal twee jaar duren. Volgens Draghi moet het aankopen van financiële producten bij de banken 'de kredietverlening vergemakkelijken', wat de economie ten goede moet komen. Het programma zal een 'omvangrijke impact' hebben op de balans van de ECB, luidde het. Donderdag braken er in de straten van Napels - vlak bij het Capodimontepaleis waar de raad van bestuur van de ECB bijeenzat - rellen uit waarbij honderden demonstranten luidruchtig protesteerden tegen het beleid van de ECB. De demonstranten scandeerden slogans en liepen achter een spandoek met als tekst 'Jobonzekerheid, armoede, werkloosheid, speculatie. Bevrijd ons van de ECB!' In enkele toespraken werden de bezuinigingen en het banenverlies gehekeld waarvoor de Europese beleidslui in Brussel verantwoordelijk worden gesteld. ECB-voorzitter Draghi heeft de Europese politici namelijk herhaaldelijke keren op het hart gedrukt dat er binnen de eurozone een strikter bezuinigingsbeleid moet worden gevoerd.Televisiebeelden lieten een confrontatie tussen de oproerpolitie en een menigte van demonstranten zien. De demonstranten probeerden de toegang tot het paleis te forceren. Helikopters vlogen boven een menigte die door de politie op een 600-tal demonstranten werd geraamd. Gemaskerde demonstranten gooiden met rookbommen, terwijl de politie reageerde met traangas en een waterkanon.De ECB-top verzamelde uitzonderlijk in Napels. Tweemaal per jaar vergadert de ECB-top niet op de zetel in Frankfurt. (Belga/Reuters/BO)