De Europese Centrale Bank (ECB) laat haar rentetarieven ongewijzigd. Ook aan de omvang en minimale looptijd van de opkoop van obligaties door de centrale bank wordt niet gesleuteld.

Het tarief waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB blijft op het historisch lage peil van 0 procent. Het tarief voor de deposito's die banken in Frankfurt aanhouden blijft - 0,4 procent. Dat betekent dat de banken nog steeds betalen om geld te stallen bij de centrale bank.

De lage rente is een middel in de strijd tegen de aanhoudend lage inflatie in de eurozone. De ECB mikt op een inflatie die zich net onder de 2 procent bevindt. Dat streefdoel werd evenwel al lang niet meer bereikt.

In dat kader koopt de ECB ook maandelijks voor 80 miljard euro obligaties op bij financiële instellingen. Dat programma loopt minstens tot en met eind maart volgend jaar.

De centrale bank heeft eerder al laten verstaan dat het opkoopprogramma - ook bekend als QE - kan worden verlengd 'indien nodig'. In de toelichting die ECB-voorzitter donderdagnamiddag gaf, wordt dat voornemen bevestigd.

"Een abrupt einde van het programma dat obligaties opkoopt, is niet wenselijk", klonk het. "Niemand denkt eraan het plots stop te zetten". In december wordt meer duidelijkheid verwacht.

Volgens Draghi is er intussen een 'overtuigende' opwaartse trend van de onderliggende inflatie. Hij verwacht dat tegen eind 2018 - begin 2019 - het streefdoel van net onder de 2 procent 'waarschijnlijk' wordt bereikt.

In september van dit jaar bedroeg de inflatie in de eurozone 0,4 procent tegenover 0,3 procent een maand eerder.

Er wordt her en der aan getwijfeld dat de ECB-voorzitter erin zal slagen om de inflatie op het gewenste peil te krijgen vooraleer zijn mandaat verstrijkt in oktober 2019.

De toelichting van voorzitter Draghi bij het monetaire beleid van de centrale bank kunt u hieronder opnieuw bekijken:

De Europese Centrale Bank (ECB) laat haar rentetarieven ongewijzigd. Ook aan de omvang en minimale looptijd van de opkoop van obligaties door de centrale bank wordt niet gesleuteld. Het tarief waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB blijft op het historisch lage peil van 0 procent. Het tarief voor de deposito's die banken in Frankfurt aanhouden blijft - 0,4 procent. Dat betekent dat de banken nog steeds betalen om geld te stallen bij de centrale bank. De lage rente is een middel in de strijd tegen de aanhoudend lage inflatie in de eurozone. De ECB mikt op een inflatie die zich net onder de 2 procent bevindt. Dat streefdoel werd evenwel al lang niet meer bereikt.In dat kader koopt de ECB ook maandelijks voor 80 miljard euro obligaties op bij financiële instellingen. Dat programma loopt minstens tot en met eind maart volgend jaar.De centrale bank heeft eerder al laten verstaan dat het opkoopprogramma - ook bekend als QE - kan worden verlengd 'indien nodig'. In de toelichting die ECB-voorzitter donderdagnamiddag gaf, wordt dat voornemen bevestigd. "Een abrupt einde van het programma dat obligaties opkoopt, is niet wenselijk", klonk het. "Niemand denkt eraan het plots stop te zetten". In december wordt meer duidelijkheid verwacht.Volgens Draghi is er intussen een 'overtuigende' opwaartse trend van de onderliggende inflatie. Hij verwacht dat tegen eind 2018 - begin 2019 - het streefdoel van net onder de 2 procent 'waarschijnlijk' wordt bereikt.In september van dit jaar bedroeg de inflatie in de eurozone 0,4 procent tegenover 0,3 procent een maand eerder.Er wordt her en der aan getwijfeld dat de ECB-voorzitter erin zal slagen om de inflatie op het gewenste peil te krijgen vooraleer zijn mandaat verstrijkt in oktober 2019.De toelichting van voorzitter Draghi bij het monetaire beleid van de centrale bank kunt u hieronder opnieuw bekijken: