In november zorgde de nieuwe ECB-voorzitter Draghi voor een verrassing door de rente met 25 basispunten te verlagen. De renteverlaging van deze maand werd door analisten verwacht. Een renteverlaging maakt lenen aantrekkelijker, wat de economie kan stimuleren. Met 1 procent komt de rente opnieuw op het peil van begin dit jaar, voor de verhogingen onder leiding van Draghi's
voorganger Jean-Claude Trichet. Lager dan 1 procent ging de Europese rente nooit.

Het monetaire beleid van de ECB is er evenwel in de eerste plaats op gericht om de prijzen stabiel te houden. De centrale bank mikt daarbij op een inflatiecijfer van net onder de grens van 2 procent. De inflatie in de eurozone bedraagt op dit moment 3 procent, maar verwacht wordt dat de inflatie volgend jaar zakt.

Banken helpen

Donderdagnamiddag gaf de ECB-voorzitter een toelichting bij het rentebesluit. Zoals verwacht en gehoopt lanceert de ECB maatregelen waardoor banken onbeperkt geld kunnen lenen voor drie jaar om hen door de schuldencrisis en de nakende recessie te loodsen. Dat is beter dan de termijn van twee waarop analisten hadden gerekend.

Ook de voorwaarden om bij de centrale bank geld te lenen, worden versoepeld. De nieuwe maatregelen moeten het wantrouwen tussen de banken - als gevolg van de schuldencrisis in de eurozone - wegvlakken. Door dat wantrouwen weigeren banken namelijk onderling geld te lenen. Sommige financiële instellingen dreigden daardoor op droog zaad te zitten.

Geen bazooka

Draghi toont zich dan wel bereid de Europese banken te ondersteunen, de rol van de ultieme redder van de eurozone lijkt hij niet te willen spelen. De ECB-voorzitter is namelijk niet van plan om de zogenaamde bazooka te hanteren en onbeperkt staatspapier van eurolanden in te kopen. In een reactie koerste de Italiaanse langetermijnrente weer vlot boven de grens van 6 procent tot 6,48 procent. De rente op Belgische staatsobligaties met een termijn van tien jaar volgt de klim met een stijging van 20 basispunten tot 4,62 procent.

Overigens knipte de ECB niet enkel in de rente, maar ook in haar groeiprognoses voor de eurozone. In september werd voor 2012 nog gerekend op een groei van 1,3 procent, maar die prognose wordt nu neerwaarts bijgesteld tot amper 0,3 procent. Voor dit jaar blijft de prognose gehandhaafd op 1,6 procent.

Bank of England

De Bank of England (BoE) besliste donderdag de rente voor de 34ste maand op rij op 0,5 procent te houden. Ook het inkoopprogramma van staatsobligaties ter waarde van 275 miljard pond blijft gehandhaafd. (Belga/BO)

In november zorgde de nieuwe ECB-voorzitter Draghi voor een verrassing door de rente met 25 basispunten te verlagen. De renteverlaging van deze maand werd door analisten verwacht. Een renteverlaging maakt lenen aantrekkelijker, wat de economie kan stimuleren. Met 1 procent komt de rente opnieuw op het peil van begin dit jaar, voor de verhogingen onder leiding van Draghi's voorganger Jean-Claude Trichet. Lager dan 1 procent ging de Europese rente nooit. Het monetaire beleid van de ECB is er evenwel in de eerste plaats op gericht om de prijzen stabiel te houden. De centrale bank mikt daarbij op een inflatiecijfer van net onder de grens van 2 procent. De inflatie in de eurozone bedraagt op dit moment 3 procent, maar verwacht wordt dat de inflatie volgend jaar zakt.Banken helpenDonderdagnamiddag gaf de ECB-voorzitter een toelichting bij het rentebesluit. Zoals verwacht en gehoopt lanceert de ECB maatregelen waardoor banken onbeperkt geld kunnen lenen voor drie jaar om hen door de schuldencrisis en de nakende recessie te loodsen. Dat is beter dan de termijn van twee waarop analisten hadden gerekend. Ook de voorwaarden om bij de centrale bank geld te lenen, worden versoepeld. De nieuwe maatregelen moeten het wantrouwen tussen de banken - als gevolg van de schuldencrisis in de eurozone - wegvlakken. Door dat wantrouwen weigeren banken namelijk onderling geld te lenen. Sommige financiële instellingen dreigden daardoor op droog zaad te zitten.Geen bazookaDraghi toont zich dan wel bereid de Europese banken te ondersteunen, de rol van de ultieme redder van de eurozone lijkt hij niet te willen spelen. De ECB-voorzitter is namelijk niet van plan om de zogenaamde bazooka te hanteren en onbeperkt staatspapier van eurolanden in te kopen. In een reactie koerste de Italiaanse langetermijnrente weer vlot boven de grens van 6 procent tot 6,48 procent. De rente op Belgische staatsobligaties met een termijn van tien jaar volgt de klim met een stijging van 20 basispunten tot 4,62 procent.Overigens knipte de ECB niet enkel in de rente, maar ook in haar groeiprognoses voor de eurozone. In september werd voor 2012 nog gerekend op een groei van 1,3 procent, maar die prognose wordt nu neerwaarts bijgesteld tot amper 0,3 procent. Voor dit jaar blijft de prognose gehandhaafd op 1,6 procent.Bank of EnglandDe Bank of England (BoE) besliste donderdag de rente voor de 34ste maand op rij op 0,5 procent te houden. Ook het inkoopprogramma van staatsobligaties ter waarde van 275 miljard pond blijft gehandhaafd. (Belga/BO)