De ECB heeft de rente donderdag met 25 basispunten verlaagd tot 0,75 procent. Nooit eerder noteerde het belangrijkste rentetarief zo laag. De renteknip komt niet als een verrassing.

Voor het eerst sinds de invoering van de euro in 1999 noteert het belangrijkste rentetarief van de ECB onder de 1 procent. Ook de depositorente wordt verlaagd, met 25 basispunten tot 0 procent. Dat betekent dat de banken die verkiezen hun cash bij het loket van de ECB te deponeren daar voortaan niets meer voor in de plaats krijgen. Een duidelijk signaal om de banken aan te porren geld vrij te maken voor kredietverlening aan consumenten en kmo's. De 'marginal lending rate', het tarief dat banken betalen als ze extra geld willen lenen, daalt met 25 basispunten tot 1,5 procent.

De laatste maanden nam de druk op de Europese centrale bank toe om het monetaire beleid te versoepelen. Via de historisch lage rente willen de ECB-bestuurders zuurstof in de slabakkende economie pompen.

Geen extra steunmaatregelen

In een toelichting bij het rentebesluit verwees voorzitter Draghi naar de zwakke economische groei in de eurozone en de onzekerheden die wegen op het vertrouwen. Draghi voegde eraan toe dat de ECB de zware artillerie nog even in de kazerne houdt. 'Slechts' een renteverlaging dus, en geen extra steunmaatregelen. Er volgt tot nader order geen inkoopprogramma voor overheidsobligaties.

De renteknip maakte donderdag weinig indruk op de financiële markten. Allicht vreest de belegger dat het met de wereldeconomie - rekening houdend met de renteverlaging door zowel de Chinese als Europese centrale bank én de steunmaatregelen van de Bank of England - nog erger gesteld is dan werd gevreesd.

Beurzen

Even na 16 uur steeg de Italiaanse rente op staatsobligaties met een termijn van tien jaar zelfs even boven de kritieke grens van 6 procent. Op de beursvloer van Milaan en Madrid kleurden de tabellen rond die tijd ruim 3 procent in het rood. Milaan en Madrid sloten de dag af met een verlies van respectievelijk -2 en -3 procent. De Bel20 op Euronext Brussel zakte met 0,92 procent tot 2.242 punten. (BO/Bloomberg)

De ECB heeft de rente donderdag met 25 basispunten verlaagd tot 0,75 procent. Nooit eerder noteerde het belangrijkste rentetarief zo laag. De renteknip komt niet als een verrassing. Voor het eerst sinds de invoering van de euro in 1999 noteert het belangrijkste rentetarief van de ECB onder de 1 procent. Ook de depositorente wordt verlaagd, met 25 basispunten tot 0 procent. Dat betekent dat de banken die verkiezen hun cash bij het loket van de ECB te deponeren daar voortaan niets meer voor in de plaats krijgen. Een duidelijk signaal om de banken aan te porren geld vrij te maken voor kredietverlening aan consumenten en kmo's. De 'marginal lending rate', het tarief dat banken betalen als ze extra geld willen lenen, daalt met 25 basispunten tot 1,5 procent. De laatste maanden nam de druk op de Europese centrale bank toe om het monetaire beleid te versoepelen. Via de historisch lage rente willen de ECB-bestuurders zuurstof in de slabakkende economie pompen. Geen extra steunmaatregelenIn een toelichting bij het rentebesluit verwees voorzitter Draghi naar de zwakke economische groei in de eurozone en de onzekerheden die wegen op het vertrouwen. Draghi voegde eraan toe dat de ECB de zware artillerie nog even in de kazerne houdt. 'Slechts' een renteverlaging dus, en geen extra steunmaatregelen. Er volgt tot nader order geen inkoopprogramma voor overheidsobligaties.De renteknip maakte donderdag weinig indruk op de financiële markten. Allicht vreest de belegger dat het met de wereldeconomie - rekening houdend met de renteverlaging door zowel de Chinese als Europese centrale bank én de steunmaatregelen van de Bank of England - nog erger gesteld is dan werd gevreesd.BeurzenEven na 16 uur steeg de Italiaanse rente op staatsobligaties met een termijn van tien jaar zelfs even boven de kritieke grens van 6 procent. Op de beursvloer van Milaan en Madrid kleurden de tabellen rond die tijd ruim 3 procent in het rood. Milaan en Madrid sloten de dag af met een verlies van respectievelijk -2 en -3 procent. De Bel20 op Euronext Brussel zakte met 0,92 procent tot 2.242 punten. (BO/Bloomberg)