De EBA voerde samen met onder meer de Europese Centrale Bank (ECB) een doorlichting uit van de virtuele munten en besluit daaruit dat de voordelen, zoals snellere en goedkopere transacties, niet opwegen tegen de risico's van de virtuele munt.

Zo kan in principe iedereen een systeem van virtuele betaalmiddelen introduceren en naar believen de spelregels veranderen. In het geval van de bitcoin worden de transacties gevalideerd door anonieme gebruikers. Ook uitvoerders en ontvangers van betalingen kunnen anoniem blijven en de veiligheid van de IT-infrastructuur kan niet worden gegarandeerd.

De bankenwaakhond somt niet minder dan 70 risico's op die aan de handel in de virtuele munt gekoppeld zijn. Zo kun je bijvoorbeeld het wachtwoord voor je digitale portemonnee kwijtraken, weigeren tegenpartijen mogelijk te betalen, of plukken hackers bitcoins van je rekening.

Dat amalgaam van risico's zorgt ervoor dat de virtuele munten volgens de autoriteit uitnodigen tot witwassen en andere financiële misdrijven.

Zolang er geen duidelijk wetgevend kader is opgesteld, wil de EBA dat de nationale toezichthouders de banken in hun land afraden om te handelen in virtuele betaalmiddelen. De EBA richt zich met haar waarschuwingen overigens niet enkel tot de bankenwereld, maar ditmaal ook tot de consument.

Eind vorig jaar waarschuwde redacteur Mathias Nuttin al voor de gevaren van de virtuele munt. (Belga/BO)

De EBA voerde samen met onder meer de Europese Centrale Bank (ECB) een doorlichting uit van de virtuele munten en besluit daaruit dat de voordelen, zoals snellere en goedkopere transacties, niet opwegen tegen de risico's van de virtuele munt. Zo kan in principe iedereen een systeem van virtuele betaalmiddelen introduceren en naar believen de spelregels veranderen. In het geval van de bitcoin worden de transacties gevalideerd door anonieme gebruikers. Ook uitvoerders en ontvangers van betalingen kunnen anoniem blijven en de veiligheid van de IT-infrastructuur kan niet worden gegarandeerd.De bankenwaakhond somt niet minder dan 70 risico's op die aan de handel in de virtuele munt gekoppeld zijn. Zo kun je bijvoorbeeld het wachtwoord voor je digitale portemonnee kwijtraken, weigeren tegenpartijen mogelijk te betalen, of plukken hackers bitcoins van je rekening. Dat amalgaam van risico's zorgt ervoor dat de virtuele munten volgens de autoriteit uitnodigen tot witwassen en andere financiële misdrijven. Zolang er geen duidelijk wetgevend kader is opgesteld, wil de EBA dat de nationale toezichthouders de banken in hun land afraden om te handelen in virtuele betaalmiddelen. De EBA richt zich met haar waarschuwingen overigens niet enkel tot de bankenwereld, maar ditmaal ook tot de consument.Eind vorig jaar waarschuwde redacteur Mathias Nuttin al voor de gevaren van de virtuele munt. (Belga/BO)