De grootste economie van de eurozone heeft nogal wat te danken aan de Europese eenheidsmunt, blijkt uit een analyse van de stichting Bertelsmann.

"Dankzij de eenheidsmunt kan Duitsland als lidstaat van de eurozone de kosten gekoppeld aan de internationale handel beperken, en wordt het land tegelijkertijd beschermd tegen sterke wisselkoersschommelingen," legt Aart De Geus, voorzitter en CEO van de Bertelsmann Stichting, uit.

Zelfs als zou Duitsland het grootste deel van zijn financiële steun aan Europese crisislanden - die zo vaak bekritiseerd wordt - zien verdampen, dan nog blijft de balans positief voor de locomotief van de eurozone.

Meer zelfs. "Een terugkeer naar de D-Mark zou aanzienlijke economische schade meebrengen. Duitsers zouden inkomsten en arbeidsplaatsen verliezen," voegt De Geus eraan toe.

Nog volgens de studie: zonder de euro zou het bruto binnenlands product (bbp) in Duitsland ongeveer 0,5 procentpunt per jaar lager liggen. Dankzij zijn lidmaatschap zal Duitsland tussen 2013 en 2025 omgerekend bijna 1,2 biljoen euro te danken hebben aan de Europese eenheidsmunt.

Ook de Duitse burgers varen wel bij de euro, blijkt uit de studie. Het gemiddelde 'extra' inkomen per inwoner tussen 2013 en 2025 zal ongeveer 1100 euro per jaar bedragen, berekende Bertelsmann. Overigens zou de arbeidsmarkt door de terugkeer van de D-Mark ontregeld raken. Door een terugval van het bbp met 0,5 procentpunt zouden er ongeveer 200.000 banen verloren gaan, luidt het. (BO)

De grootste economie van de eurozone heeft nogal wat te danken aan de Europese eenheidsmunt, blijkt uit een analyse van de stichting Bertelsmann."Dankzij de eenheidsmunt kan Duitsland als lidstaat van de eurozone de kosten gekoppeld aan de internationale handel beperken, en wordt het land tegelijkertijd beschermd tegen sterke wisselkoersschommelingen," legt Aart De Geus, voorzitter en CEO van de Bertelsmann Stichting, uit.Zelfs als zou Duitsland het grootste deel van zijn financiële steun aan Europese crisislanden - die zo vaak bekritiseerd wordt - zien verdampen, dan nog blijft de balans positief voor de locomotief van de eurozone.Meer zelfs. "Een terugkeer naar de D-Mark zou aanzienlijke economische schade meebrengen. Duitsers zouden inkomsten en arbeidsplaatsen verliezen," voegt De Geus eraan toe. Nog volgens de studie: zonder de euro zou het bruto binnenlands product (bbp) in Duitsland ongeveer 0,5 procentpunt per jaar lager liggen. Dankzij zijn lidmaatschap zal Duitsland tussen 2013 en 2025 omgerekend bijna 1,2 biljoen euro te danken hebben aan de Europese eenheidsmunt.Ook de Duitse burgers varen wel bij de euro, blijkt uit de studie. Het gemiddelde 'extra' inkomen per inwoner tussen 2013 en 2025 zal ongeveer 1100 euro per jaar bedragen, berekende Bertelsmann. Overigens zou de arbeidsmarkt door de terugkeer van de D-Mark ontregeld raken. Door een terugval van het bbp met 0,5 procentpunt zouden er ongeveer 200.000 banen verloren gaan, luidt het. (BO)