Voor aanvang van een raad van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in het Groothertogdom maakte de Duitse minister Guido Westerwelle nogmaals duidelijk dat Berlijn geen eurocent zal betalen vooraleer Griekenland een overtuigend besparingsprogramma voorlegt.

"Te snel beloftes over concrete steun maken, zal er enkel toe leiden dat Griekenland minder druk voelt om de overheidsuitgaven in te dijken. Het mag niet zijn dat het vanzelfsprekend wordt dat de Europese belastingbetaler verantwoordelijk wordt gehouden voor het slechte gedrag van sommige landen", zo verklaarde Westerwelle.

Even later laakte zijn Italiaanse collega Franco Frattini de "Duitse rigiditeit". "We kunnen niet vermijden onze solidariteit met Griekenland te tonen. Dat is niet enkel een morele verplichting, maar ook in ons eigen belang", aldus Frattini.

Door de Duitse weigerachtigheid schoot de rente op Griekse obligaties maandag opnieuw de hoogte in, tot 9,71 procent. Het financieel noodlijdende Griekenland vroeg vrijdag steun aan de vijftien andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.

De eurolanden en het IMF hebben een pakket van 45 miljard euro achter de hand. Eerst moeten de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank echter een advies overmaken aan de ministers van Financiën van de eurozone. Het is nog niet duidelijk wanneer dat advies zal overgemaakt worden.

Voor aanvang van een raad van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in het Groothertogdom maakte de Duitse minister Guido Westerwelle nogmaals duidelijk dat Berlijn geen eurocent zal betalen vooraleer Griekenland een overtuigend besparingsprogramma voorlegt. "Te snel beloftes over concrete steun maken, zal er enkel toe leiden dat Griekenland minder druk voelt om de overheidsuitgaven in te dijken. Het mag niet zijn dat het vanzelfsprekend wordt dat de Europese belastingbetaler verantwoordelijk wordt gehouden voor het slechte gedrag van sommige landen", zo verklaarde Westerwelle. Even later laakte zijn Italiaanse collega Franco Frattini de "Duitse rigiditeit". "We kunnen niet vermijden onze solidariteit met Griekenland te tonen. Dat is niet enkel een morele verplichting, maar ook in ons eigen belang", aldus Frattini. Door de Duitse weigerachtigheid schoot de rente op Griekse obligaties maandag opnieuw de hoogte in, tot 9,71 procent. Het financieel noodlijdende Griekenland vroeg vrijdag steun aan de vijftien andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. De eurolanden en het IMF hebben een pakket van 45 miljard euro achter de hand. Eerst moeten de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank echter een advies overmaken aan de ministers van Financiën van de eurozone. Het is nog niet duidelijk wanneer dat advies zal overgemaakt worden.