De eerste zes maanden van het jaar waren dus gunstig voor de Duitse staatskas. Het overschot van 16,1 miljard euro stemt overeen met 1,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is overigens het hoogste semesteroverschot sinds 2000, meldt het federale statistiekbureau.

Volgens het statistiekbureau dankt de Duitse staat het miljardenoverschot voor een groot deel aan de sterke arbeidsmarkt, waardoor ze meer belastingen kon innen.

De Duitse overheid zag de totale inkomsten met 3,4 procent stijgen tot 636,9 miljard euro, terwijl de uitgaven met 2,5 procent toenamen tot 620,8 miljard euro, aldus het statistiekbureau.

Het tweede kwartaal van dit jaar bracht minder goed nieuws. Uit een tweede raming blijkt namelijk dat de Duitse economie in die periode met 0,2 procent is gekrompen in vergelijking met het eerste kwartaal. De tweede raming van maandag bevestigt daarmee de eerste prognose. De krimp is de eerste terugval in meer dan een jaar tijd. In het eerste kwartaal noteerde het Duitse bbp nog 0,7 procent hoger.

De Duitse kwartaalkrimp is in grote mate te wijten aan de daling van de bedrijfsinvesteringen en de bouwproductie. De consumentenbestedingen gingen er in het afgelopen kwartaal wel licht op vooruit.

Resultaten uit Duitsland zijn belangrijk voor de rest van de eurozone, aangezien Duitsland alom beschouwd wordt als de groeimotor van de Europese economie. Die motor blijkt nu te sputteren. (ANP/BO)

De eerste zes maanden van het jaar waren dus gunstig voor de Duitse staatskas. Het overschot van 16,1 miljard euro stemt overeen met 1,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is overigens het hoogste semesteroverschot sinds 2000, meldt het federale statistiekbureau.Volgens het statistiekbureau dankt de Duitse staat het miljardenoverschot voor een groot deel aan de sterke arbeidsmarkt, waardoor ze meer belastingen kon innen. De Duitse overheid zag de totale inkomsten met 3,4 procent stijgen tot 636,9 miljard euro, terwijl de uitgaven met 2,5 procent toenamen tot 620,8 miljard euro, aldus het statistiekbureau.Het tweede kwartaal van dit jaar bracht minder goed nieuws. Uit een tweede raming blijkt namelijk dat de Duitse economie in die periode met 0,2 procent is gekrompen in vergelijking met het eerste kwartaal. De tweede raming van maandag bevestigt daarmee de eerste prognose. De krimp is de eerste terugval in meer dan een jaar tijd. In het eerste kwartaal noteerde het Duitse bbp nog 0,7 procent hoger.De Duitse kwartaalkrimp is in grote mate te wijten aan de daling van de bedrijfsinvesteringen en de bouwproductie. De consumentenbestedingen gingen er in het afgelopen kwartaal wel licht op vooruit.Resultaten uit Duitsland zijn belangrijk voor de rest van de eurozone, aangezien Duitsland alom beschouwd wordt als de groeimotor van de Europese economie. Die motor blijkt nu te sputteren. (ANP/BO)