De ZEW-index, die de prognoses van de Duitse investeerders in de economie voor de komende maanden peilt, duikelt van + 10,8 in mei naar - 16,9 in juni. Economen en analisten hielden rekening met een aanzienlijke - maar veel beperktere - terugval tot een score van + 4.

Ook de huidige economische omstandigheden worden pessimistischer ingeschat, maar die deelindex daalt minder sterk van + 44,1 in mei naar + 33,2 in juni.

In een toelichting meldt het ZEW-instituut uit Mannheim dat de index in juni de sterkste terugval kent sinds oktober 1998. Topman Wolfgang Franz wijst op de gevaren die de eurocrisis ook voor de sterkste economie van de eurozone meebrengt. De Duitse economie wordt volgens Franz bedreigd door een 'duidelijke' daling van de economische activiteiten bij de belangrijkste handelspartners. De ZEW-topman ziet voor de eurozone weinig heil in het effect van de Griekse verkiezingen. De Griekse verkiezingsuitslag geeft enkel wat lucht, aldus Franz.

Voor het samenstellen van de ZEW-index wordt bij 400 professionele beleggers en analisten gepolst naar hun verwachtingen voor de economische ontwikkelingen in de komende maanden.(BO)

De ZEW-index, die de prognoses van de Duitse investeerders in de economie voor de komende maanden peilt, duikelt van + 10,8 in mei naar - 16,9 in juni. Economen en analisten hielden rekening met een aanzienlijke - maar veel beperktere - terugval tot een score van + 4. Ook de huidige economische omstandigheden worden pessimistischer ingeschat, maar die deelindex daalt minder sterk van + 44,1 in mei naar + 33,2 in juni. In een toelichting meldt het ZEW-instituut uit Mannheim dat de index in juni de sterkste terugval kent sinds oktober 1998. Topman Wolfgang Franz wijst op de gevaren die de eurocrisis ook voor de sterkste economie van de eurozone meebrengt. De Duitse economie wordt volgens Franz bedreigd door een 'duidelijke' daling van de economische activiteiten bij de belangrijkste handelspartners. De ZEW-topman ziet voor de eurozone weinig heil in het effect van de Griekse verkiezingen. De Griekse verkiezingsuitslag geeft enkel wat lucht, aldus Franz.Voor het samenstellen van de ZEW-index wordt bij 400 professionele beleggers en analisten gepolst naar hun verwachtingen voor de economische ontwikkelingen in de komende maanden.(BO)