De Duitse economie, de grootste van Europa, is in de eerste drie maanden van 2012 gegroeid met 0,5 procent tegenover het voorgaande kwartaal. Dat is vijf keer beter dan verwacht: analisten gingen uit van een groei van slechts 0,1 procent. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar bedraagt de groei zelfs 1,7 procent.

Vooral de Duitse export was de motor voor de groei, zo blijkt uit de gegevens van het bureau voor statistiek in Wiesbaden. Maar ook de binnenlandse consumptie speelde een positieve rol. Die lag hoger dan in het laatste kwartaal van 2011 en compenseerde de daling van investeringen.

In het vierde kwartaal van vorig jaar kende de Duitse economie nog een krimp met 0,2 procent. Door de positieve evolutie in de periode januari-maart, is een recessie vermeden. Over heel 2011 groeide de economie bij onze oosterburen met 3 procent.

Frankrijk ziet nulgroei

In Frankrijk stagneerde de groei in het eerste kwartaal. Dat maakte het Franse statistiekbureau Insee dinsdag bekend.

Het instituut herzag ook de cijfers van het laatste kwartaal van vorig jaar. In plaats van een groei van 0,2 procent, zou de Franse economie met slechts 0,1 procent zijn toegenomen. Over heel het jaar, steeg het bruto binnenlands product bij onze zuiderburen met 1,7 pct. (Belga/KVDA)

De Duitse economie, de grootste van Europa, is in de eerste drie maanden van 2012 gegroeid met 0,5 procent tegenover het voorgaande kwartaal. Dat is vijf keer beter dan verwacht: analisten gingen uit van een groei van slechts 0,1 procent. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar bedraagt de groei zelfs 1,7 procent. Vooral de Duitse export was de motor voor de groei, zo blijkt uit de gegevens van het bureau voor statistiek in Wiesbaden. Maar ook de binnenlandse consumptie speelde een positieve rol. Die lag hoger dan in het laatste kwartaal van 2011 en compenseerde de daling van investeringen. In het vierde kwartaal van vorig jaar kende de Duitse economie nog een krimp met 0,2 procent. Door de positieve evolutie in de periode januari-maart, is een recessie vermeden. Over heel 2011 groeide de economie bij onze oosterburen met 3 procent. Frankrijk ziet nulgroei In Frankrijk stagneerde de groei in het eerste kwartaal. Dat maakte het Franse statistiekbureau Insee dinsdag bekend. Het instituut herzag ook de cijfers van het laatste kwartaal van vorig jaar. In plaats van een groei van 0,2 procent, zou de Franse economie met slechts 0,1 procent zijn toegenomen. Over heel het jaar, steeg het bruto binnenlands product bij onze zuiderburen met 1,7 pct. (Belga/KVDA)